Praha 8 dělá školu z pivnice. Učit se má i na poště či v průmyslové hale

Kdepak do hospůdky. Tři schůdky brzy povedou do školy. Vedení Prahy 8 chce v bývalé pivnici zřídit dvě nové třídy, aby navýšilo kapacitu přilehlé základní školy.

"Tento záměr má umožnit to, aby všichni budoucí prvňáčci, kteří jsou spádoví, kteří jsou z Karlína, tak aby nemuseli dojíždět do základní školy mimo Karlín," vysvětlil místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner (ANO).

[chooze:article;value:551757]

Původnímu nájemníkovi loni neprodloužili smlouvu. Stejně tak městská část využila končící smlouvy pobočky České pošty o kus dál. V původním sídle karlínských listonošů vznikne několik tříd a dva kabinety učitelů. Celé gymnázium by mohlo vzniknout z průmyslové haly v Holešovicích. Magistrát schválil koupi objektu.

"Přestože demografie České republiky ukazuje něco jiného, tak když se koukneme na demografii Prahy a středních Čech, tak ona bude jenom stoupat v následujících letech, takže doopravdy školy jsou přetížené," upozornil radní pro školství Antonín Klacenda (STAN).

Třeba Praze 6 by pomohlo získání školy v Bubenči. Tam chodily děti zaměstnanců ruské ambasády. Poté, co Česko vyhostilo ruské diplomaty kvůli vrbětické kauze, je budova prázdná.

[chooze:article;value:551448]

"Ta škola je připravená. Je hotová, je to zkolaudované jako škola, takže není potřeba tam vůbec nic předělávat. Myslím si, upřímně, že by tam stačilo vymalovat," prohlásil bývalý starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

Politici teď řeší, jak školu od Rusů získat. Jedna z možností je prý vyvlastnění. Teprve pak by se mohli do tříd vrátit studenti. To Praha 10 by měla otevřít už v příštím roce staronovou školu ve Strašnicích. Do secesní památky by se studenti měli vrátit po dlouhých 15 letech, co budova chátrala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.