Praha bude mít zbrusu nové tramvaje. Ulicemi budou projíždět za dva roky

Moderní, stoprocentně nízkopodlažní a tiché. Tak by se daly popsat nové pražské tramvaje 52T. "Přicházíme s novinkou v tom, že naše vozidlo bude v celém svém půdoryse 100procentně nízkopodlažní, a to i pro sedící cestující nad podvozky. Koncept toho vozidla nám umožní velmi dobré jízdní vlastnosti," vysvětlil obchodní ředitel pro MHD ve Škoda Group Jaromír Jelínek.

Tramvaj je dlouhá 32 metrů, vybavena automatickým počítáním cestujících, úsporným LED osvětlením, 70 polstrovanými sedačkami a také takzvaným antikolizním systémem. "Ta senzorická sada je složená z lidarů a kamery a neustále kontroluje průjezdnou oblast tramvaje. Dochází k tomu, že řidič tramvaje je varován pouze na ty překážky, které jsou dynamické a u kterých hrozí srážka," vysvětlil ředitel prodeje a marketingu Škoda Group Jiří Horáček.

[chooze:article;value:536424]

Nové tramvaje budou mít o téměř 16 procent větší kapacitu než ty předchozí. Navíc tedy pojmou 33 cestujících. "Stavíme nové tramvajové tratě a pochopitelně s tím se pojí i otázka, co na těch kolejích bude jezdit. Těch 40 nových tramvají teď Praha prostě potřebuje," uvedl náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

"Tyto vozy budou přiděleny do nové vozovny Hloubětín. Namátkou pojedou na linkách 25, 8 a řadě dalších, které jezdí přes Palmovku," očekává technický ředitel DPP Jan Šurovský. Lidé by se v nových tramvajích v Praze mohli svézt už na konci roku 2025.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.