Praha buduje unikátní centrum. Zaměří se na duševní zdraví budoucích rodičů

Narození dítěte je pro většinu párů sice nejšťastnějším okamžikem v životě, jenže poporodní deprese se nevyhne každé páté ženě. Díky novému centru už na pomoc nebudou čekat dlouhé měsíce. Unikátní centrum v budově polikliniky na Zeleném pruhu začne fungovat už na podzim.

"Centrum se nebude zaměřovat jenom na ženy, ale i na otce, potažmo na celou rodinu. A další důležitá věc je, že počítáme třeba s tím, že tam bude hlídání pro děti," sdělil Antonín Šebela, psychiatr z Národního ústavu duševního zdraví.

Maminky to vítají. "Všichni mají samozřejmě potomka poprvé, takže to určitě nějak psychicky náročné bylo," říkají. "Je to určitě pro maminky dobrá věc," souhlasí další.

[chooze:article;value:545841]

​"Během jednoho roku bychom měli rozšířit centra duševního zdraví o denní stacionář, kde bychom se chtěli věnovat dětem s úzkostnými poruchami a poruchami ADHD," upozornila ředitelka Metropolitního zdravotního servisu Markéta Školoudová.

Právě u dětí je situace kritická. Jen v Praze by odbornou pomoc potřeboval zhruba každý čtvrtý žák a počty neustále rostou. Duševní problémy jsou podle odborníků největším rizikovým faktorem pro spáchání sebevraždy. "Každé čtvrté úmrtí v té populaci dospívajících a mladých dospělých připadá na sebevraždy, což je taky takový budíček nebo varování," poznamenal Alexandr Kasal, vedoucí pracovní skupiny Výzkum a prevence sebevražd z Národního ústavu duševního zdraví.

Vedení pražského magistrátu se proto rozhodlo nespoléhat na řešení státu a situaci řešit po svém. "Do dvou let je tady unikátní síť vlastně komplexní a fungující a dostupná pro všechny. To, co mě těší, je, že se k nám do týmu opravdu připojili odborníci, kteří tomu rozumí, kteří jsou respektování a kteří nabídnou tu pomoc Pražanům," dodala Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora hlavního města Prahy pro oblast sociálních věcí.

Odborníci pod záštitou magistrátu se zaměří i na prevenci, řada duševních problémů se totiž dá podchytit v počátku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.