Praha chce zavést zastávky autobusů jen na znamení. Funguje to všude, říká PID

Všechny zastávky autobusů Pražské integrovaná dopravy mají být po celé metropoli výhradně na znamení. Kvůli vysokému počtu zastávek na znamení, kterých je teď asi 70 %, nemá prý smysl druhy zastávek odlišovat, informovala PID na sociální síti X.

"O celoplošné zavedení zastávek na znamení u autobusů usilujeme už delší dobu," potvrdil TN.cz mluvčí PID Filip Drápal. V diskuzi na sociální síti X se někteří lidé obávali, že by v takém případě ale mohl nastat problém například s tlačítky pro zastávku na znamení.

"V minulosti se to zaseklo právě na nedostatečném počtu tlačítek ve vozidlech. To ale bylo ještě v době autobusů typu Citybus, které jich měly opravdu málo. Ty už jsou pár let vyřazeny," upozornil mluvčí na zbytečné obavy. PID v současnosti využívá hlavně typ autobusu SOR, ve kterém jsou tlačítka dostupná z každé řady sedadel. K oznámení o výstupu je navíc možné použít také tlačítka na dveřích.

[chooze:article;value:542393]

Plánovaná změna by měla přispět ke zrychlení provozu a zpřehlednit systém fungování zastávek, protože všechny budou fungovat stejně. "Odstraněním zbytečných brzdění a rozjezdů v zastávkách, kde nikdo nenastupuje ani nevystupuje, se sníží ekologická zátěž," upozornil Drápal na další výhodu.

Cestující také nebudou muset na autobusy mávat. Bude stačit, aby je řidič viděl. "Mávání je lepší. Takhle zastaví na zastávce dva autobusy a člověk provinile na zastávce čeká na ten třetí," zněl jeden z komentářů v diskuzi na síti X.

O datu realizace bude rozhodovat hlavní město Praha ve spolupráci se Středočeským krajem, kde PID zastávky na znamení také postupně rozšiřuje. Vloni je celoplošně zavedl na území několika středočeských měst a v rámci celého okresu Benešov. 

Zastávky pouze na znamení jsou trendem, který je naprosto běžný v celé řadě světových měst. Nedávno je bez problémů zavedla také například slovenská metropole.

Autobusové dopravě hrozí kolaps. Vláda jedná asociálně, tvrdí odbory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.