Praha i Brno chystají revoluci v parkování, některé plány vzbuzují rozpaky

Parkování, to je třaskavé téma. Zatímco městská část Praha 1 vyhlásila koncem listopadu noční zákaz vjezdu do svých mnohdy i středověkých uliček a magistrát toto dopravní opatření následně zrušil, sám však chystá změny pro celé město. Brno se chystá opět systematicky a postupně rozšiřovat zóny placeného parkování. Vše už je podrobně rozplánované na následující roky 2024 a 2025.

Brno rezidentům zaslíbené

V příštím roce se brněnští řidiči budou nově setkávat s modrými čárami na ulicích v Žabovřeskách, Brně-severu, Novém Lískovci i Židenicích. ​"V roce 2024 zavedeme nově oblasti 2-06 Vychodilova v Žabovřeskách, 4-06 Soběšická v městské části Brno-sever, 10-01 Rybnická a 10-02 Oblá v Novém Lískovci a 5-01 Slevačská, 5-02 Rokycanova, 5-03 Koperníkova a 5-04 Strakatého v Židenicích," upřesňuje brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

[chooze:article;value:501467]

"Harmonogram pro rok 2025 zahrnuje celé městské části Medlánky, Komín, Jundrov a dále oblasti Viniční, Slatinská a Krásného v Židenicích. Modré zóny budou i v oblastech Křižíkova, Kociánka a v Králově Poli. Při sestavování harmonogramu jsme spolupracovali s jednotlivými městskými částmi a brali jsme v potaz i jejich požadavky," dodává Kratochvíl.

Praha už nechce dodávky na chodnících

V Praze se zóny placeného parkování postupně rozšiřují už od 90. let a volně lze vozidla odstavit snad jen v okrajových částech metropole. A nyní se diskutují spíše úpravy režimu parkování.

Návrh celoměstské reformy Zón placeného stání a zpoplatnění vjezdu do vybraných ulic v centru Prahy byly odeslány k připomínkování městským částem dle harmonogramu schváleného Výborem pro dopravu hl. m. Prahy.

Připomínky má nyní možnost zaslat všech 57 pražských městských částí, Ministerstvo dopravy ČR, Ministerstvo vnitra ČR, Policie ČR a všechny odbory pražského magistrátu. Čas je do 17. ledna 2024. Změny by měly mimo jiné přinést více pravomocí městským částem v oblasti rezidenčního parkování či lepší plynulost MHD v centru.

[chooze:article;value:530596]

​Návrh pracuje také s novou možností zakoupení celoměstského paušálního oprávnění k parkování ve fialových zónách nebo se zásobovacím parkovacím oprávněním pro krátkodobé parkování v modrých zónách. Náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) se domnívá, že změny by měly mimo jiné zastavit parkování dodávek na chodnících.

"Domnívám se, že městské části budou proti. Ani já se nedomnívám, že by bylo správné, kdyby zásobování mělo možnost parkovat kdekoli v modrých zónách. Zásobování by město mělo řešit koncepčněji. Jsou oblasti, kde bývá modrá zóna permanentně obsazena, takže ani takové privilegium by stejně vozidlům nepomohlo," vysvětluje pro TN.cz dopravní expert z ČVUT Zdeněk Lokaj.

"Naopak si myslím, že bychom měli budovat vyhrazená stání pro vozidla zásobování a hlavně je důsledně vymáhat, aby opravdu plnila svůj efekt. Nekázeň řidičů na těchto místech je obrovská, i to je jeden z důvodů, proč řidiči zásobování parkují, kde to jen jde," podotýká Lokaj.

Problémy s parkováním řeší většina měst

Hřib se podle svých slov snaží přistupovat k městským částem jako k partnerům. "S tím souvisí i respektování jejich zákonných pravomocí. Komplexní celoměstská reforma parkování s cílem zvýšit přehlednost a zklidnit centrum města je i součástí programového prohlášení naší koalice," dodává náměstek primátora pro dopravu.  

"Mělo by dojít k určitému konsensu, protože jakékoliv silové řešení, které půjde proti názoru městských částí by nepřineslo požadovaný efekt," upozorňuje Lokaj.

Problémy s parkováním řeší v Česku kromě Prahy či Brna také mnoho dalších – zejména velkých měst. Často tam místní obyvatelé o parkování soupeří s těmi, kteří dojíždějí za prací. A radnice pochopitelně stojí na straně svých voličů – místních rezidentů.

 Před pardubickou nemocnicí se bojuje o parkování. Místa tam drží i kýble či konve (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.