Praha jde do boje proti problémovým nájemníkům. Zpřísní pravidla

Pomoct lidem v bytové nouzi nebo sociálně slabším občanům. Takový byl prý původní záměr při přerozdělování sociálních bytů v hlavním městě, jenže přidělování se vymklo kontrole a teď působí vrásky na čele řadě nájemníků, kteří bojují s nepřizpůsobivými sousedy, šváby a nepořádkem.

"Vnímám to i o baráky vedle, kde vlastně se někde vyskytne i jedna nebo dvě rodiny, které jsou problémové a které se nějakým způsobem chovají k nájemníkům špatně," popsala obyvatelka městského bytu.

Někteří nájemníci městských bytů se už prý dokonce obrátili na Městské státní zastupitelství. Podle kterých je za všemi potížemi současný radní pro majetek za Piráty a bývalý radní pro bydlení Adam Zábranský.

[chooze:article;value:520085]

"Nikdo bohužel neumí dopředu identifikovat, jací nájemníci budou dělat problémy a jací ne, za mě je důležitý ten výsledek, že velká většina nájemníků ty problémy nedělá a ty problémové se dlouhodobě snažíme řešit, co nejdříve jim ukončovat nájemní smlouvu a vystěhovat je z bytu," řekl Zábranský.

"Já si myslím, že problém je v těch stávajících pravidlech, které byly nastaveny, nemyslím si, že byly nastaveny ve špatném úmyslu, opravdu byly nastaveny, aby pomohly lidem třeba v bytové nouzi nebo sociálně slabším občanům, nicméně existuje tam takzvaný bodový systém a já jsem přesvědčena, že lidské osudy do bodu dát nelze," prohlásila náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS).

Zapotřebí je teď prý zapojit centrum sociálních služeb, které by mělo podrobněji vyhodnocovat situaci lidí v nouzi a pečlivěji rozhodovat o tom, kdo byt skutečně potřebuje a kdo ne.

[chooze:article;value:520009]

Současné vedení Prahy prý pracuje na změně systému přidělování sociálních bytů. Nová pravidla by rada měla schvalovat už v září.

"Já jenom ty pravidla bych strašně ráda zefektivnila tak, abychom minimalizovali ty stížnosti, kterých je patnáctkrát více než třeba v roce 2019 a hlavně abychom pomohli jak těm sociálně potřebným, tak abychom pomohli i těm nájemníkům, aby se jim dobře bydlelo," doplnila Udženija.

Pro změnu stávajícího systému je i pražská opozice. "Vnímáme to, že ta pravidla za minulé vlády tady v Praze vlastně způsobila to, že si občané stěžují, že vzrostly velmi stížnosti právě na tyto nepřizpůsobivé osoby. To, že se změní pravidla a že ten systém bude trochu jiný, tak aby bylo možné umístit do bytů magistrátních i jiné než tu sociálně nepřizpůsobivou skupinu.

Zásadně by se prý ale měla změnit i zastaralá legislativa, která by umožnila rychleji vystěhovat nepřizpůsobivé nájemníky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.