Praha má velké plány s Kongresovým centrem. Budou ji stát více než miliardu

Pražské Kongresové centrum v rukou magistrátu má z Prahy udělat nejžádanější kongresovou destinaci světa. "Vycházíme z čísel naší společnosti, která spravuje centrum. Ta čísla jasně říkají, že je velký zájem o jeho využití u zahraničních investorů," vysvětlil náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

Praha je aktuálně pátou nejžádanější kongresovou destinací světa, podle odborníků ale hostí hlavně malé akce. S převodem Kongresového centra do vlastnictví metropole tak ne všichni z magistrátu souhlasí. Současný stav je prý pro Prahu výhodný. "Já to vidím asi trochu jinak než členové naší rady. Pro nás je teď to nastavení správy Kongresového centra výhodné," vyjádřil se první náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). 

[chooze:article;value:507059]

​"Praha kongresák nepotřebuje paradoxně kvůli kongresům, ale kvůli situacím jako covid, očkování, uprchlická krize," sdělil televizi Nova předseda opozičního hnutí Praha SOBĚ Jan Čižinský. 

"Praha chce podporovat kongresovou turistiku, která městu přináší mnohem více peněz než turistika běžná," doplnil Pospíšil. Jenže to podle Čižinského není pravda. "Důležité také je, jestli stát umožní Praze, aby si stanovovala podmínky pro kongresovou turistiku, ze které má příjmy jenom stát na daních. Třeba možnost nastavit poplatek z pobytu," řekl. 

"Principiálně si myslím, že je v pořádku, že město jedná se státem o různých výměnách a směnách, protože pokud to dává smysl oběma, tak je to užitečný. Otázkou ale do budoucna je, co od toho město očekává, kolik to bude stát peněz, jaká je návratnost," vyjádřil se zastupitel z opozičního hnutí ANO Patrik Nacher. 

[chooze:article;value:165297]

​Dle svých slov nechce koalici lacině kritizovat, nejprve potřebuje vědět, co má v plánu. Jenže to zatím neví. Zatím také není jasné, co, nebo kolik peněz by Praha za polovinu budovy, která pojme až 10 tisíc lidí, dala. "V tuto chvíli můžeme říci, že žádná konkrétní nabídka nepřišla, všechno to je ve fázi jednání. Ministerstvo financí je otevřeno všem možnostem. Platí ale, že nebudeme financovat nic nad rámec ze státního rozpočtu," uvedlo ministerstvo financí. 

"Praha preferuje variantu výměn za jiné nemovitosti, nikoli variantu koupi," objasnil Pospíšil.

Podle Nachera projekt nemusí být marný, nesmí to ale podle něj být jen investice pro investici. "Ideální stav by měl být takový, aby Praha vytvářela podmínky pro kongresovou politiku a zajišťoval by to soukromý sektor. Ale těch variant může být víc a pokud Praha přispěje unikátními prostory, které budou nápomocné, a zároveň tam bude návratnost, tak proč ne," řekl. 

Pokud by se obchod podařil, chce se hlavní město Praha pustit do rozšíření celého areálu, včetně úpravy pozemků poblíž magistrály. Projekt by vyšel zhruba na necelou miliardu a půl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.