Praha nechá předělat malby na orloji. Zaplatí za to přes milion korun

Na zvláštní podobu zrestaurovaného kalendária upozornil jako jeden z prvních Milan Patka, člen spolku Klub za starou Prahu. Prý nesouhlasí jak podoba obličejů, tak rozložení v prostoru nebo oblečení postav.

"My doteď nevíme, co vlastně přimělo autora té kopie, že se pustil do takhle odvážného kroku, že předělal Mánese. Jestli to byl vtip nebo žert, tak se mu to docela povedlo," prohlásila Kateřina Bečková, místopředsedkyně Klubu za starou Prahu.

Autorem kritizované desky kalendária je malíř a restaurátor Stanislav Jirčík. Jeho pojetí se nelíbilo ani návštěvníkům orloje. "Líbí se mi teda víc ty starší. Teď mi přijde, že to nejsou reálné obličeje, je to divné," říkají.

[chooze:article;value:436049]

Pomyslný druhý pokus dostane na starost Ateliér restaurování výtvarných děl malířských Akademie výtvarných umění v Praze. "Zjednodušeně řečeno, zhotovitel vyrobí novou desku, my si ji necháme znovu namalovat, nad tím budeme mít plnou kontrolu a zhotovitel ji pak umístí na orloj," popsal mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

"Protože ona to je asi nákladná věc, udělat novou kopii. Tak jsme se zasmáli a teď vážně," dodala Bečková.

Vedení města odhaduje, že za zhotovení nové malby zaplatí zhruba milion korun bez DPH.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.