Praha otevřela novou zubní pohotovost. Brzy bude potřebovat další

S úderem 17. hodiny se v Nemocnici na Františku otevírá ordinace zubní pohotovosti. Počet čekajících je proměnlivý, někdy jde jen o jednotlivce, v jiné dny je ale čekárna plná. "V pracovní dny ošetříme kolem 20 pacientů a o víkendech nebo mimo pracovní dobu ošetříme zhruba 40 až 45 pacientů," uvedla hlavní sestra Petra Štorková.

Vznik nové pohotovosti byl náročný hlavně kvůli zajištění personálu. "Tady jsme narazili na paní doktorku Malíkovou, která nám zajistila personál jak lékařský, tak nelékařský. Máme 11 lékařů pod smlouvou a v tuhle chvíli máme další 3 zájemce," řekl ředitel nemocnice David Erhart.

Zubní pohotovost v Nemocnici na Františku zatím ošetřila téměř 2 000 lidí. Pacientů navíc stále přibývá. "Pacienti sem přichází už před pracovní dobou pohotovosti, občas se tvoří fronty, ale zatím to zvládáme," dodala Štorková.

[chooze:article;value:537669]

Od října, kdy pohotovost funguje v plném provozu, ošetřili lékaři i zhruba 200 dětí. Podle magistrátu do Prahy k ošetření dojíždí i lidé z okolí. "Skoro polovina pacientů, které tady ošetříme na zubní pohotovosti, ať už v poliklinice Spálená, tak tady Na Františku, pochází ze Středočeského kraje," řekla náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS).

V Praze chce navíc magistrát zřídit i další zubní pohotovosti. Místa jsou zatím v jednání. "Nebudou to fakultní nemocnice, tam opravdu jsou přetížení jinou pohotovostní péčí, jsou to jiná zdravotnická zařízení," prohlásila Udženija.

"S iniciativou, aby se vedení města věnovalo zubní pohotovosti s důrazem na dětskou pohotovost, přišla moje kolegyně Kleslová. Jsem rád, že vedení města se toho chopilo, a my se těšíme, s čím nás seznámí na březnovém zastupitelstvu," řekl poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

K nižšímu zatížení zubařských pohotovostí by podle stomatologů pomohlo, kdyby lidé více dbali na prevenci. Podle pražských politiků je o tom také nutné otevřít systémovou debatu na celostátní úrovni.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.