Praha po letech otevře novou školu. Stála 650 tisíc na jednoho žáka

Zhruba po třech letech se v hlavním městě otevřou brány nové školy. Základka U Elektry už prošla kolaudací a dolaďují se poslední detaily.

"Výběr dětí probíhal někdy od zhruba února, kdy jsme poptávali rodiče, zda vůbec mají zájem, ten byl poměrně obrovský," řekla ředitelka Tereza Štaubrová.

Od září by do nové školy na Praze 9 mělo nastoupit zhruba 170 dětí. První rok bude škola fungovat jako odloučené pracoviště už existující školy. "Legislativa úplně nedovolila otevřít tyto prostory pod novou školou," vysvětlila Štaubrová.

[chooze:article;value:513328]

Podle ředitelky byl oříškem i učitelský sbor. Musela sehnat přes deset kantorů, těm městská část nabídla i bydlení a další výhody. "Zaplať pánbůh se nám podařilo získat relativně kvalifikovaný sbor," pokračovala.

"Můžeme sem dát až 800 žáků a 75 dětí vedle toho do mateřské školy. A když si přepočtete, že to stálo 570 milionů včetně daně z přidané hodnoty, a vydělíte si to, tak zjistíte, že jsme vlastně dali 650 tisíc na žáka," vypočítal starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Na financování stavby se kromě radnice městské části a magistrátu podíleli i developeři, kteří v lokalitě vystavěli nová sídliště. Samotná příprava trvala přes 10 let.

[chooze:article;value:511445]

"Dostáváte se do toho absurdního stavu, že vlastně deset let papírujete, abyste dva a půl roku stavěli, tak tady si myslím, že to skutečně stojí za úvahu, kam posunout ta práva," uvažuje Portlík.

Kromě odborných a kmenových tříd je v nové škole i tělocvična s hřištěm na střeše, nejmodernější kuchyň a jídelna v republice i prostor pro předškoláky.

Jedna místnost je kvůli přísným hygienických pravidlům koncipována na 25 dětí. Právě ta prý svazují obcím při výstavbě škol a školek ruce.

"Ty limity se musí změnit, ono v podstatě mnohé limity jsou překonány, není potřeba mít stejné limity pro první třídu a pro střední školu," upozornil pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

[chooze:article;value:513588]

Kvůli nedostatku míst plánuje pražský magistrát na začátku školního roku masivně investovat. "Do Prahy nám například ze středních Čech dalo přihlášku 42 procent dětí, i z ostatních krajů se takhle hlásí. My v září chceme v Praze rozdělit přes miliardu korun právě na přístavby, výstavby a podobně," doplnil Klecanda.

Podle něj je nutná také finanční pomoc státu, jinak bude školství v hlavním městě v ohrožení. "Ideální by bylo 25 miliard, nicméně je jasné, že s touto částkou v současné době nemůžeme počítat," uzavřel.

V hlavním městě se nyní staví další základní škola na Šeberově a zhruba 20 projektů je připravených na papíře.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.