Praha řeší zdražení jízdného. Mezi návrhy je i dvojnásobná cena

Vypadá to, že zdražení jízdného se Pražané nevyhnou a nejspíš nepůjde jen o symbolické navýšení. Ceny se zatím zvyšovaly jen u jednotlivých jízdenek, které využívají v metropoli hlavně turisté. O nutnosti zdražit roční kupón, který nyní stojí 3 650 korun, mluví politici už řadu let.

Přesto je právě v Praze roční jízdné jedno z nejlevnějších. Například ve Zlíně, Ústí nad Labem, Plzni nebo Brně platí obyvatelé za MHD daleko víc, a to nemají k dispozici metro.

"Otázka jízdného neproběhla žádným oficiálním jednáním. Všichni víme, že náklad, který má město s MHD, je enormně vysoký, proti době před deseti lety se zvýšil třikrát. Předpokládáme, že to jednání bude zhruba za tři měsíce, a chtěli bychom tuto otázku mít dořešenou do konce roku, protože končí smlouva s dopravním podnikem a musí být uzavřená nová," řekl primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS).

[chooze:article;value:543716]

​"Dostal jsem nějaké návrhy koaličních partnerů. Přiznám se, že mezi nimi je i návrh na dvojnásobné zvýšení ročního kupónu. S tak velkým zdražením bych nemohl souhlasit," reagoval náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Lidem se zvyšování jízdného také nezamlouvá. "Dotklo by se mě to," tvrdí někteří Pražané. "My jsme z Brna, ať vám to zdraží co nejvíc, ale jinak si myslím, že by se to mělo roztřídit podle věku," myslí si návštěvníci hlavního města. "Myslím si, že to není dobré pro dopravu, spousta lidí jede metrem. A spousta lidí, co jede autem, tak pomůže v tom, že pojedou MHD," domnívá se další.

"My bychom chtěli, aby nás koalice přizvala k jednání. Samotné zdražování nepodpoříme, my podpoříme debatu, na jejímž konci může být zdražení, ale i vize MHD a i úspory. To mi tam chybí," sdělil pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO).

[chooze:article;value:543073]

​"Varianty neznáme, ale prosákla ta o dvojnásobném zdražení, což je šokové zdražení, které by bylo nespravedlivé. Co je ale zarážející, je, že pokaždé se mluví o zdražování MHD a nejde ruku v ruce další zdražování, například debata o mýtu, vjezdu do centra. Jako by se zdražovalo jen pro lidi, kteří se chovají ohleduplně," doplnil člen Rady krajské organizace Zelených v Praze Matěj Michalk Žaloudek.

Zdražení by se týkalo jen vnitřní zóny Prahy, vnější si řeší sám Středočeský kraj. "V tuto chvíli zvýšení neplánujeme, udělali jsme to v dubnu. Pokud se týká budoucího vývoje, tak ke zdražení budeme muset přistoupit, ale není to záležitost současné doby," sdělil Petr Borecký (STAN), radní pro oblast silniční dopravy Středočeského kraje.

Letos zdraží dopravu například v Hradci Králové, kde roční kupón od března podraží téměř o čtyři stovky, vyjde na 4 070 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.