Praha schválila výstavbu heliportu na Vltavě. Má sloužit nemocnicím v centru

Vrtulníky s pacienty mířícími do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze budou konečně moci přistávat na heliportu na hladině Vltavy. "Budeme mít další možnost (kde přistát, pozn. red.). Protože dneska je provizorně používán heliport v Zítkových sadech, používáme Motol, používány jsou další nemocnice," říká ke změně radní hlavního města Prahy pro finanční politiku Zdeněk Kovařík (ODS).

Právě v Zítkových sadech přistávají vrtulníky nyní. V případě, že se tam koná akce, musí záchranáři najít jiné řešení. "Vzhledem k tomu, že tento prostor je plně přístupný veřejnosti, vyžaduje součinnost policie k vyklizení prostoru a následnému zajištění bezpečného přistání," popisuje problematiku mluvčí pražské záchranky Karel Kris.

Heliport podobný tomu, který používá třeba letecká záchranná služba v Londýně nebo australském Melbourne, má mít podobu plovoucího mola o rozměrech 20 krát 20 metrů. "Jedná se o zařízení, které je ukotveno do břehu a má spojující lávku, kterou je tam schopna projet sanitka," říká Kovařík.

[chooze:article;value:569003]

"Počítáme, že od pontonu na Vltavě, kde by ten heliport měl být, se dostane sem do nemocnice sanitka zhruba za tři minuty," dodává pak mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková.

Plovoucí heliport by měl být umístěn nedaleko Vyšehradu. Sanitky budou moct pacienty vozit nejen do fakultní nemocnice, ale také do porodnic v Podolí a U Apolináře, kde chybí také přistávací plocha. Výstavba má vyjít město na více než padesát milionů korun. Přitom má jít jen o dočasnou záležitost.

"Mělo by tam přistávat asi 100 letů ročně, takže by nemělo jít o nějakou extra frekventovanou záležitost. Přesto doufám, že to skutečně bude jenom dočasné řešení a finálovým řešením bude skutečně heliport v areálu Všeobecné fakultní nemocnice," tvrdí 1. náměstek primátora Prahy pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Plovoucí heliport, o kterém se mluví už minimálně od roku 2021, má být hotový za rok. Povolení památkářů město ale prý zatím nemá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.