Praha se chlubí veřejnou dopravou, do světového žebříčku se ale nedostala

Patrové tramvaje i autobusy. Záběry městské hromadné dopravy (MHD) z Hongkongu zná celý svět. Ale není to jen hezká podívaná. Vysoce je hodnocena i kvalita poskytovaného dopravního servisu. Ten je v čínském velkoměstě se 7,5 milionu obyvatel, které bylo dlouho pod správou Velké Británie, nejlepší na světě. Vyplývá to ze žebříčku Oliver Wyman Fora, na kterém spolupracovala Kalifornská univerzita z Berkeley.

Na druhé příčce je v kvalitě poskytovaného servisu švýcarský Curych a na třetí švédský Stockholm. Oficiálně se průzkum nazývá Index připravenosti na městskou mobilitu 2022. V první desítce je sedm evropských měst. Praha, jejíž MHD rovněž bývá dobře hodnocena, ale nebyla do tohoto srovnání zařazena.

[chooze:article;value:401197]

​Příznivé hodnocení hongkongské veřejné dopravy nepřichází jen z jednoho průzkumu. Chválí ji například také uznávaný turistický průvodce Tripadvisor. Ten připomíná kromě autobusů a tramvají rovněž lodní trajekty, pravidelně spojující jednotlivé ostrovy, které k Hongkongu patří, a vysokou úroveň podzemní dráhy MTR.

Curych nemá ani půl milionu obyvatel. Přesto je nejlidnatějším švýcarským městem s druhou nejlepší MHD na světě. "Síť veřejné dopravy je velice dobře organizovaná a běží jako hodinky," uvádí turistický průvodce Lonely Planet.

[chooze:article;value:309365]

​V centru Curychu jezdí tramvaje, které tam provozují od konce 19. století. Do širšího centra i za hranice města jezdí vlaky S-Bahn. Ikonou curyšské MHD je ale malá červená lanovka Polybahn.

I když se jedná o turistickou atrakci, v době založení z roku 1886 mělo jít hlavně o dopravní prostředek pro studenty. Ti se netradičním způsobem měli dopravovat do proslulého švýcarského federálního technologického institutu.

Švédský Stockholm má téměř milion obyvatel, byl založen na 14 ostrůvcích, a proto bývá též označován jako Benátky severu. Do sítě MHD, která je třetí nejlepší na světě, proto patří i lodě. Tedy kromě autobusů, tramvají, příměstských vlaků a metra, kterému se říká tunnelbana. "To je zdaleka nejrychlejší způsob dopravy po městě. Systém pokrývá nejen vnitřní město, ale i jeho periferie," uvádí web Visit Sweden.

​Tunnelbana měří celkem 110 kilometrů. Tři pražské trasy metra mají dohromady 65 kilometrů. Na rozdíl od Stockholmu ale pražské metro vede téměř výhradně v podzemí.

Prahu postihl obří výpadek proudu. Zasáhl nemocnice, zastavil tramvaje a metro (6/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.