Praha se vzpamatovává z masakru. Policie potvrdila počet obětí, střelec spáchal sebevraždu

V 11 hodin začala tisková konference policie. V úvodu policisté pustili video ze zásahu uvnitř a popsali jednotlivé kroky. "Jakmile pachatel ucítil, že se kolem něj stahuje smyčka, tak zvolil obvyklý postup, a to je sebevražda," uvedli policisté. 

Ředitel pražské policie Petr Matějček také upřesnil, že počet obětí z řad studentů a dalších osob je 14. Zemřel i pachatel, mrtvých je tedy 15. Dalších 25 lidí je zraněných. Policii se podařilo ztotožnit všechny oběti i zraněné. Mezi zraněnými není žádný z policistů. 

Náměstek policie pro službu kriminální policie a vyšetřování Vojtěch Motyka uvedl, že by případ mohl mít spojitost s vraždami v Hostouni i Klánovicích. "Nabízejí se relevantní indicie, jsou relevantní signály, které nabízejí verzi, že pachatel na těchto třech místech byl jeden," řekl. 

[chooze:article;value:534242]

Policie uvedla, že se v rámci vyšetřování případu z Klánovic soustředila v posledních dnech na určitou filtraci možných potenciálních podezřelých. "Můžu říct, že současný podezřelý byl jeden z těch, kteří byli mezi podezřelými," řekl vedoucí oddělení vražd pražské policie Aleš Strach.

"Taktika směřuje k tomu, že my samozřejmě musíme dělat okruh, který je pro nás nejpodstatnější a nejzájmovější, a proto jsme ho rozšiřovali směrem od Prahy dál. Bohužel, náš podezřelý bydlel ve Středočeském kraji. Chybělo nám pár dní, abychom předešli tragické události, která se stala včera," dodal.

​"Mezi zraněnými po útoku střelce na Filozofické fakultě UK jsou tři cizinci jeden občan Nizozemska, dva občané Spojených arabských emirátů," sdělilo ministerstvo vnitra. Pachatel si podle Rakušana donesl do budovy školy zbraně v zavazadle. Nejenže neměl zápis v trestním rejstříku, ale ani žádný přestupek. 

Na mapu vražd se můžete podívat zde:

Ústav hudební vědy FF UK oznámil, že útok nepřežila ředitelka Lenka Hlávková. "S hlubokou lítostí oznamujeme, že včerejší nadějeplné zprávy se bohužel nepotvrdily. Na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně a ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková včerejší útok nepřežila," píše se v oznámení.

Policie uvedla, že eviduje několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin údajně inspiroval a chtějí jej následovat. Pokud někdo něco takového ve svém okolí uvidí, má se obrátit na linku 158. Zdůraznila, že právě proto je důležité "ve správný čas mlčet a nedémonizovat střelce". Na takové případy reagoval i ministr Rakušan: "Krizové okamžiky zpravidla ukážou, co v nás skutečně je. Já pevně věřím, že tyhle projevy jsou jen patologickou výjimkou z celkového obrazu české společnosti."

[chooze:article;value:534186]

​Okolo sedmé hodiny ranní policie oznámila, že přijala celorepublikové preventivní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. O tom, že by něco skutečně hrozilo, ale informace nemá. Zdůraznila, že jde o prevenci. V ulicích se pohybují policisté s dlouhými zbraněmi. 

Před rektorátem univerzity vzniklo pietní místo. Lidé tam nosí svíčky i květiny. Podobná místa vznikají i v jiných částech republiky. Lidé zároveň přispívají na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených střelbou. Na Nadačním fondu Univerzity Karlovy se vybralo už několik milionů. ​

[chooze:article;value:534159]

Útok na filozofické fakultě se odehrál ve čtvrtečních odpoledních hodinách. V budově a jejím okolí útočil čtyřiadvacetiletý muž. Podle posledních informací zastřelil 14 lidí. Dalších minimálně 25 lidí bylo zraněno.

Po smrti je i útočník. Ten byl podle policie studentem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Mělo jít o premianta, kterého spolužáci popsali jako tichého a nenápadného muže. 

[chooze:minuta;value:544d1765-0f59-4fce-84c4-11f9de80c95f]

Tisková konference prezidenta Petra Pavla a vlády ke střelbě v pražské škole:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.