Praha stále nemá primátora. Politici se neshodují na viníkovi

Ještě během čtvrtečního odpoledne stála Hana Kordová Marvanová (ODS) pevně za kandidátem na primátora a svým spolustraníkem Bohuslavem Svobodou (ODS). "Dnes uděláme první krok. Já si myslím, že je logické a uznávali to všichni partneři, že když je SPOLU vítězem voleb a lídrem byl Bohuslav Svoboda, tak se stane primátorem," nechala se slyšet.

Během jednání ale přišel zvrat. Deník N zveřejnil fotku Marvanové s Radmilou Kleslovou z ANO, která byla podle médií agentkou komunistické StB a Marvanové se hlasování s ní mělo začít příčit. "Já jsem byla za komunistů vězněna. Zatímco ona byla příslušníci STB v té době," prohlásila Marvanová.

Fotografie na Kordovou Marvanovou zapůsobila také podle Bohuslava Svobody. "Opakovaně mě ujišťovala, že souhlasí a že mě podpoří. Nejméně pětkrát. Pak se rozhodla jinak. Ona sama říká, že je to v důsledku nějaké fotografie," tvrdil. Podle Marvanové to ale není pravda.

[chooze:article;value:479502]

Zmatený z postojů Marvanové byl také Patrik Nacher z ANO. "Já tomu nerozumím. Kdyby nechtěla být vyfocená, tak se s ní nebude bavit v sále, kde bylo několik kamer a deset fotografů," myslí si.

Není to přitom poprvé, co se Marvanová zachovala nevypočitatelně. "V roce 2002, když byla předsedkyní Unie svobody, vyjednávala vládu se sociální demokracií a lidovci. Nejdřív se vzdala postu předsedkyně Unie svobody kvůli ústupkům, aby se pak nechala koalicí zvolit předsedkyní Sněmovny. Při prvním důležitém hlasování pak vládu potopila, což málem zapříčinilo rozpad vlády," připomněl politický komentátor Jindřich Šídlo.

Podle exposlance Miroslava Kalouska je ale viníkem celého nezdaru stranický šéf Svobody a Marvanové. "Řeknu to zcela natvrdo: Tím hlavním odpovědným politikem je Petr Fiala (ODS). Pokud si neumí zjednat pořádek ve vlastní straně a ve vlastní koalici, tak ať se na to vykašle. Alibistů, kteří se nechtějí "ušpinit", už máme plné zuby," okomentoval situaci ostře. 

[chooze:article;value:478108]

"Zablokovaná situace v Praze nikoho netěší. I proto jsme se znovu setkali s představiteli pražského SPOLU, abychom diskutovali jak z této situace ven. Shodli jsme se na tom, že vnímáme vůli občanů, a proto chceme hledat spolupráci na vládním půdorysu. K takovému řešení je potřeba vůle obou stran, tedy i u pražských Pirátů a STAN," odpověděl mu nepřímo premiér.

"My vnímáme, že i my se musíme na úrovni nás, celorepublikových předsedů, do těch jednání víc zaangažovat, aby se to povedlo dojednat do zdárného konce. Některé požadavky ze strany Pirátů jsou nerealistické, ale je potřeba se o tom bavit," souhlasí s ním pak jeho vládní kolega a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

A podobně to vidí také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Za nás velkorysost je. Je potřeba, aby velkorysost projevila i druhá strana, tedy Piráti," myslí si.

[chooze:article;value:479290]

Končící primátor Prahy Zdeněk Hřib ocenil postup Kordové Marvanové a připustil, že je ochotný se k jednáním s koalicí SPOLU vrátit. Stanovil si však podmínky. "ODS ale musí přestat jednat z pozice síly, kterou v Praze ani nemá. V komunálních volbách nezískali ani 25 % hlasů. Piráti a Praha sobě dohromady získali více, než celá koalice SPOLU," myslí si. 

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je ale problém úplně jinde. "Kdyby některé strany neřešily zase jenom Babiše, který v Praze ani nekandidoval, nepolitikařily by a šlo by jim víc o Pražany než o sebe, tak si myslím, že by koalice byla už dávno uzavřená," myslí si.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.