Praha stále nemá rozpočet. Ohrožené jsou investice i platby za energie

Nad rozpočtem Prahy pro rok 2023 stále visí otazník. Pokud by ho zastupitelé neschválili, hlavní město by čekala varianta rozpočtového provizoria. "Každý měsíc by tak mohlo město hospodařit jenom s dvanáctinou předešlého rozpočtu, což by byl v době vysoké inflace problém, protože by nestačily peníze například na narůstající ceny energií. Proto by bylo vhodné, aby Praha co nejdříve schválila svůj rozpočet," řekl ekonom Štěpán Křeček.

Velký problém by měly i jednotlivé městské části. "Bez schváleného rozpočtu hlavního města Prahy lze čerpat jenom částky, které odpovídají částkám čerpaným v minulém roce," vysvětlil problém zastupitel Bohuslav Svoboda (ODS).

"My s tou variantou musíme počítat, protože nám to takhle připadne ze zákona. Nemáme v tuto chvíli narozpočtovány investice, takže městská část nemůže investovat. Samozřejmě příprava běží. Rozpočet připraven je, ale nemůžeme ho zatím schválit," sdělila starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

[chooze:article;value:478500]

Zastupitelé ale počítají s tím, že se rozpočet schválí. "My jako klub jsme připraveni ho schválit bez ohledu na to, jestli budeme v koalici, v opozici, nebo v nějaké jiné pozici. Je to naše zodpovědnost," prohlásil radní Patrik Nacher (ANO).

"Já jsem přesvědčen, že ten rozpočet nakonec schválen bude a že se nám podaří najít shodu i s ohledem na to, jaký postup byl vlastně zvolen pro přípravu rozpočtu," doufá primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

"Já si myslím, že koalice SPOLU dokáže rozpočet prosadit v rámci celého zastupitelstva, stejně jako ho prosadila na finančním výboru," věří lídr pražské ODS Marek Benda. O rozpočtu by měli zastupitelé magistrátu rozhodnout na zasedání už příští týden, a to 15. prosince.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.