Praha testuje elektrický popelářský vůz. Je třikrát dražší než naftový

Pro klasický popelářský automobil, kterému se lidově říká kuka vůz, je typická především "vůně" spalované nafty a hluk nastartovaného motoru. To ale nečekejte od nového popelářského elektromobilu, který v těchto dnech testují Pražské služby. 

Stroj v plné výbavě stojí zhruba 14 milionů korun, což je asi třikrát víc než ten klasický na naftu. Popeláři si ho ale pochvalují. 

[chooze:article;value:481137]

​"Co se týče jízdních vlastností a obsluhy, tak si myslím, že je to docela na vysoké úrovni," říká Arnošt Vlček, řidič firmy Pražské služby. "Vypadá to, že to auto zvládne dojezd mezi 150 až 180 kilometry, což pro tu denní relaci svozu popelnic po Praze bohatě stačí," uvádí David Chleboun, vedoucí produktového a marketingového oddělení společnosti Daimler Truck ČR.

"Baterie při normálním provozu vydrží celou směnu. Když jsou nějaké nárazovky nebo špatné povětrnostní podmínky, jako byly minulý týden, tak se nám stalo, že jsme museli odpad vysypat až druhý den ráno, protože jsme měli méně než 20 procent baterie. V tu chvíli se už přestane přesouvat energie do čerpadla," vysvětluje řidič Vlček.

Dobití baterií u popelářského vozu trvá zhruba 13 hodin. Moderní auto má ale i své mouchy. "Není vhodné do centra města, tam jezdíme spíše s menší technikou a tohle vozidlo by se v těch úzkých uličkách nemuselo ke všem popelnicím dostat," upřesňuje Alexandr Komarnický ze společnosti Pražské služby. Zkušební elektrický popelářský vůz bude po Praze svážet odpad až do konce prosince.

Na elektromobilitu přesedlaly už před třemi lety také městské služby v New Yorku, to ale skončilo fiaskem. Ukázalo se, že v tamním podnebí auta na baterky podle původních plánů neobstojí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.