Praha upoutala pozornost světových médií. Bydlení je v ní totiž nejdražší

Lidé si stěžují v Praze na drahé pronájmy i pořízení vlastního bydlení. A podle zahraničních médií oprávněně.

Na byt s rozlohou 75 metrů čtverečních by v Praze člověk s průměrnou mzdou šetřil 25,3 let. To je nejhorší údaj ze všech evropských metropolí. "Na druhé příčce je s 23,8 roky Bratislava a na té třetí s 23,1 lety Paříž," všímá si týdeník Politico.

[chooze:article;value:527372]

"Rostoucí ceny nemovitostí proměnily vlastnictví domu či bytu ve stále nedosažitelnější sen mnoha Evropanů, což je problém, který ještě umocňuje krizi životních nákladů. Obzvlášť tvrdě zasáhla obyvatele měst a chudší domácnosti," připomíná jmenovaný týdeník, zatímco pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) prezentuje českou metropoli v americkém deníku USA Today ve zcela jiném světle.

A zmiňuje například projekt Vltavské filharmonie. "Největší problém, který teď mám, je, že všechny tři hlavní soutěžní projekty jsou tak krásné, že je opravdu těžké vybrat vítěze. Ale jsem rád, že tento náročný plán má plnou podporu občanů Prahy i v těchto dnech," uvádí Svoboda v příloze amerického listu zaměřené na Českou republiku. V ní nechybí ani zmínka o projektech vnitřního a vnějšího pražského okruhu.

USA Today dále uvádí, že Svoboda už ve funkci "pražského šéfa" působil v letech 2010 až 2013, kdy byl na vlastní kůži svědkem růstu hlavního města. To je podle uvedeného článku nejrozvinutějším technologickým centrem Česka s mnoha start-upy a IT společnostmi.

"Ty sídlí ve středověkém městě a Praha má schopnost přilákat obchodní i volnočasové návštěvníky. Cestovní ruch zůstává jedním ze základních kamenů ekonomiky české metropole," dodává USA Today.

Praha z nové perspektivy. Štvanická lávka pro pěší i cyklisty je otevřena (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.