Praha zavádí nové označení metra. Hřib to od lidí pořádně schytal

[chooze:gallery;value:34917]

​Praha se rozhodla obnovit označení metra. Využít k tomu chce takzvané světelné totemy. "Totem je název pro světelnou navigační kostku, která už z dálky zpozorňuje na stanici metra nebo vlakové nádraží," vysvětlil pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib, který o změnách informoval na facebooku.

Právě tam se ale na nový návrh sesypala vlna kritiky. "V tom světelném smogu se to ztrácí a je to snadno přehlédnutelné," zkritizoval nové značení jeden z uživatelů. "Za mě jakýkoli další světelný smog je špatně. Podle mě je to zbytečné," zhodnotil další.

[chooze:article;value:538437]

Lidé kritizují i barevné provedení. Namísto současného značení linek podle příslušných barev mají být cedule černé. "Nejsou u vstupu, jsou umístěny příliš vysoko a černá barva v zástavbě je peklo," napsala jedna z uživatelek. "Velmi špatný nápad s černou barvou," souhlasil další.

​Někteří v novém značení vidí naopak pozitivum. "Argumenty s černou jsou problematické a mnohdy už na první dobrou mimo mísu. Černá dává vyniknout písmu a znaku. Odlišuje se od všudypřítomných bílých cedulí a transparentů. Má to styl," myslí si jiný uživatel.

Příznivci nového návrhu se shodují také na tom, že by značení mohlo pomoct nejen místním, ale i turistům. "Pro nás je tohle zbytečné, ale potřebujeme turismus," zhodnotila další uživatelka a dodala, že turisté "budou mít snadnější orientaci po městě".

[chooze:article;value:543073]

​Právě snadnější orientace je podle Hřiba i hlavním důvodem, proč se Praha k takové změně uchyluje. "Cílem je, aby šlo vždy snadno najít cestu také u stanic, které nejsou na první pohled tak viditelné," vysvětlil.

Návrh prý navíc není konečný. "Co se týče ladění detailů, budeme se mu ještě s designéry věnovat na základě poznatků z testování i na základě zpětné vazby od cestujících," dodal Hřib a vyzval lidi, aby mu své poznatky napsali.

Totemy už přitom Praha chvíli testuje. Už od roku 2022 stojí na Palackém náměstí a od konce minulého roku u nové zastávky Rajská zahrada. Jedny z posledních postavila Praha i u stanic metra Malostranská a Háje.

[chooze:poll;value:284a96ecf4823a81cb592e0cd779d5ed062265a6;layout:tn_nova]

Metro D provází další problémy. Členové komise si stěžovali, že jim někdo vyhrožoval (09/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.