Prahu čeká menšinová vláda. Piráti a SPOLU se nedohodli

Rada na pražském magistrátu nevznikne na půdorysu vládních stran. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) se v úterý nedokázala dohodnout s Piráty a další jednání s nimi už ani neplánuje.

Uskupení v čele s ODS se proto rozhodlo, že podporu pro svého kandidáta na primátora Prahy Bohuslava Svobodu (ODS) bude hledat napříč ostatními stranami, ovšem s výjimkou hnutí SPD. Radu chce utvořit jako menšinovou s hnutím STAN. 

Vzhledem k tomu, že hnutí Praha sobě uzavřelo povolební koalici právě s odmítnutými Piráty, znamená to, že do sestavování nové koalice promluví hnutí ANO, které skončilo ve volbách do magistrátního zastupitelstva na konci září jako druhé.

[chooze:article;value:476896]

"Na úterním jednání měla podle předchozích slov představitelů SPOLU padnout konstruktivní nabídka. To se však nestalo. Z jejich strany stále nevidíme žádnou vstřícnost vítěze voleb, kterému by záleželo na sestavení stabilní koalice," tvrdí Piráti ústy poradkyně primátora Hřiba Martiny Vackové.

"Ve snaze odblokovat situaci jsme se po včerejší jednomyslné dohodě s našimi zastupiteli rozhodli nabídnout našim potenciálním koaličním partnerům finální nabídku na rozložení sil v Radě hlavního města Prahy včetně obsazení jednotlivých gescí," popisuje ale jednání Bohuslav Svoboda.

"Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se gescí, o které jsme měli zájem, a udělali jsme opravdu vše pro to, abychom pirátským požadavkům vyhověli. Jsme totiž přesvědčeni, že jdeme do vedení magistrátu ne proto, že chceme funkce, ale proto, aby vedení města začalo fungovat," dodává kandidát SPOLU na primátora.

Požadavky SPOLU podle Vackové ale nereflektovaly výsledky voleb. Navíc podle Pirátů neříká SPOLU celou pravdu. "Dnes se nám dostalo nabídky čtyř gescí, které ale SPOLU 'vykleštilo' účelovým vytvořením nikdy dříve neexistující mocenské pozice radního pro investice s prakticky absolutním vlivem na všechny oblasti chodu města," tvrdí. Například velké investice, jako je trasa metra D, by tak případného pirátského radního pro dopravu dle názoru Pirátů úplně obešly.

[chooze:article;value:477631]

Podle starosty Pavla Čižinského z Prahy sobě pak SPOLU nemyslelo jednání s Piráty vážně a jen si tím připravovalo půdu pro jednání s hnutím ANO. "Bylo to jasné hned od začátku. A teď to jen potvrdilo," myslí si.

ANO je na jednání se SPOLU připraveno. "Jsem rád, že se to konečně pohnulo a že přichází to, co jsme navrhovali už před měsícem, tedy jednání o menšinové radě s podporou ANO," řekl TN.cz volební lídr hnutí pro Prahu Patrik Nacher. ANO má podle něj ale důležitou podmínku. Menšinovou radu bude v případě vzájemné dohody podporovat pouze do konce února. Do té doby si chce ANO vyjednat svůj podíl na vedení města a vstup do rady. 

Téma okomentoval politolog Lukáš Jelínek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.