Prahu čekají změny v parkování: Někteří lidé budou platit víc, říká Hřib

Povolební vyjednávání v Praze trvalo bezprecedentně dlouho a ve čtvrtek konečně v čele hlavního města stane nová rada. "První smysluplnou nabídku nám SPOLU poslalo až v lednu. Poté to vyjednávání trvalo 17 dní. Tomu, co se dělo předtím, bych vyjednávání neříkal. O nás to nebylo," řekl Zdeněk Hřib (Piráti), který nově bude pražským náměstkem pro dopravu.

Podle něj primární odpovědnost za složení koalice má vítěz voleb, v tomto případě SPOLU pro Prahu. Piráti uzavřeli během vyjednávání s Prahou Sobě Alianci pro stabilitu, nyní ale nakonec budou Piráti v radě bez Prahy Sobě. To se prý změnilo přístupem hnutí STAN. 

​"Jan Čižinský (Praha Sobě) nám řekl, že souhlasí s nabídkou výborů. Šlo nám o to, aby opozice měla aspoň dostatečně důstojné zastoupení. Praha Sobě má výbory pro finance, sport a volný čas a integraci menšin. To jsou záležitosti, které tu dříve nebývaly tradicí. Není to bolestné, je to snaha o důstojné zastoupení opozice," zmínil Hřib.

[chooze:article;value:490110]

Jedním z bodů programu v pražské koaliční smlouvě je vytvoření nové celoměstské koncepce parkování. "Nyní je parkování vnímáno jako záležitost městských částí a já bych byl rád, aby to tak zůstalo. Zároveň bych chtěl dát víc pravomocí městským částem v rovině určování ceny za parkovací karty pro rezidenty," nastínil Hřib. 

V tuto chvíli rezidenti v Praze platí všichni jednotnou částku, a to 1 200 korun ročně. "Myslím si, že by to mělo být na dané městské části, jestli chce, aby to parkování bylo levné, nebo dražší. Odpovědnost se tak vrátí do rukou těm, kterým náleží. Mám představu, že se poplatek rozdělí a část bude určovat magistrát a zbytek městská část," podotkl bývalý primátor.

Zároveň má Hřib v plánu sjednotit parkování návštěvníků. "Tam by se mělo jít cestou zvýšení přehlednosti systému. V některých městských částech můžete o víkendu parkovat v modrých zónách zdarma a někde ne, což závisí na městské části. Zároveň jsou tři cenové tarify, ale i ty jsou ve skutečnosti komplikovanější," vysvětlil.

Momentálně jsou tři cenová pásma pro návštěvníky, kteří platí buď 80 Kč za hodinu, 60 Kč za hodinu, nebo 40 Kč za hodinu. "Když pak pojedete jako návštěvník Prahy, nebudete muset zkoumat, kde co platí, a bude to všude stejné. Tarify by měly být jednotné. Zároveň pak budeme moci odstranit spoustu dopravních značek ve městě," uzavřel téma Hřib. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.