Praktické tipy, jak zvládnout podzimní únavu. Důležitý je jídelníček

Pochmurné počasí, málo sluníčka a déšť rozhodně nepomáhají k tomu, aby vás nepřepadla podzimní únava. Častokrát nepomůže ani to, že listy na stromech začínají hrát všemi barvami. Na dobití energie a zlepšení nálady přitom nemusíte čekat až na Vánoce. Existuje totiž řada způsobů, jak podzimní únavu porazit.

Dobrým začátkem je například drobná změna jídelníčku. Konkrétně zakomponování potravin, které tělu dodávají potřebné dávky energie. Důležité cukry a živiny získáte například z banánů. Dalšími důležitými potravinami v jídelníčku by na podzim měly být špenát, brokolice nebo med. To, jak se cítíte, může ovlivnit i přechod z lehkých letních pokrmů na těžší jídla, která více zasytí. Při jejich trávení se totiž můžete cítit unavenější. I na to je tedy důležité si dávat pozor.

[chooze:article;value:525376]

Pomoci si můžete i konzumací vitamínů a doplňků stravy. Na zvýšení obranyschopnosti těla před nachlazením si můžete dát například vitamín C. Se zkracujícími se dny je méně sluníčka, vhodné je tak doplnit také vitamín D3. Před únavou vám také pomohou vitamíny skupiny B.

S podzimní únavou si není radno zahrávat, jde totiž o skutečný zdravotní problém. Při střídání ročních období na řadu lidí dolehne takzvaná seasonal affective disorder (SAD). Sezonní afektivní porucha se nejčastěji vykytuje právě na podzim a v zimě. Jejími příznaky jsou extrémní únava, deprese, spavost nebo podrážděnost.

[chooze:article;value:526975]

Podle spánkové terapeutky z webu Holland and Barrett za podzimní únavou stojí i to, jak byli naši předci na podzim a zimu nastaveni. Bez umělého světla a ústředního topení toho v tomto období moc nedělali a více spali. Naše těla tak stále vytvářejí více melatoninu, který nás uspává. To i přes fakt, že se naše návyky radikálně změnily. Ke kvalitnímu spánku podle expertky nepomáhá ani umělé osvětlení, které nás drží v noci více vzhůru a nedostatek denního světla. Kvůli tomu se budíme unavenější než například v létě.

To potvrzuje i zjištění webu Medium.com. Lidé by se podle něj měli při práci více zdržovat u oken, do kterých proudí sluneční paprsky a chodit více ven. Důležité je se také socializovat a trávit čas s blízkými.

K uklidnění a zvýšení psychické pohody můžete využít také moderních technologií. V dnešní době již existuje řada aplikací, které vám dokáží pomoci a v krizových chvílích i uklidnit. Řada z nich je ale placených, jako například aplikace Breethe či Headspace. Dobrou zprávou je, že existuje i plnohodnotný ekvivalent těchto aplikací, který byl vytvořen v České republice a je zdarma. Tím je aplikace Nepanikař.  

Sociální sítě přináší radost i deprese. Realita na nich je často zkreslená (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.