Praktických lékařů je málo. Někteří proto volají po sdílené praxi

Někteří lékaři chtějí v Česku zavést systém, který už na Západě funguje. Lékařský tým tam tvoří několik praktiků a sester. "Objem práce v naši ordinaci výrazně stoupá, v té mé od roku 2010 je počet výkonů zhruba trojnásobný," říká praktický lékař David Halata.

Pokud je dnes váš praktický lékař nemocný nebo je na dovolené, jeho ordinace je zavřená. V modelu sdružené praxe by se o vás postaral druhý lékař. Zkrátila by se prý také doba, kterou strávíte v čekárně. Lékaři by mohli mít nově poloviční úvazky.

[chooze:article;value:539454]

​"Máme třeba lékařky na mateřské dovolené, které by byly schopny a ochotny tu péči poskytovat. Zároveň máme velký počet lékařů, kteří jsou v důchodovém věku, praxi opustili a jsou schopni a ochotni pracovat, ale zase ne v tom režimu dnů  týdnu 8 hodin denně," vysvětluje Ivo Procházka ze Sdružení praktických lékařů.

Podle některých lékařů má ale sdružená praxe také své nevýhody.

"Nevýhoda je ta, že pacienti budou muset k těmto sdruženým ordinacím dojíždět, že skutečně v těch vesnicích ti lékaři asi už moc nebudou," domnívá se Lubomír Nečas ze Sdružení praktických lékařů Zlínského kraje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.