Praktičtí lékaři zavřou ordinace. Protestují proti úhradové vyhlášce

"Více než milion pacientů v ČR nemá přistup k základní primární péči – nemají svého praktického lékaře pro děti a dorost nebo všeobecného praktického lékaře,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) Petr Šonka.

Praktičtí lékaři počítali s průměrným růstem úhrad o 3,3 %. Podle nové vyhlášky se ale úhrady mají zvýšit pouze o 2,83 %. "To nevystačí ani k udržení současného stavu, natož pak k nutnému zvýšení kapacit a rozšíření dostupnosti péče poskytované praktickými lékaři," řekla předsedkyně SPL pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Šonka i Hülleová se navíc shodují na tom, že úhradová vyhláška je v přímém rozporu s vyhlašovanými prioritami ministerstva zdravotnictví. Návrh úhradové vyhlášky prý jednoznačně zvýhodňuje nemocnice – zejména ty ministerstvem přímo řízené.

[chooze:article;value:577213]

Přístup ministerstva podle nich navíc poškozuje systém fungovaní zdravotnictví. "Torpéduje také dlouhodobé snahy o zlepšovaní zdravotního stavu české populace tím, že zhoršuje přístup pacientů k základní zdravotní péči, prevenci, screeningu a očkování," doplnil Šonka.

Své ordinace se proto tisíce praktických lékařů rozhodly 29. a 30. října zavřít. A to jak pro dospělé, tak i pro děti. "Své ordinace teď zavíráme na dva dny, abychom je v budoucnu nemuseli zavřít navždy," zdůraznil Šonka.

V úterý dopoledne jednal ministr zdravotnictví se zástupci odborů o návrhu zákona o odměňování zdravotníků. Lékaři se však s Válkem nedohodli a jednání skončila. Další kroky oznámí Česká lékařská komora ve středu. 

Na toto téma promluvili v Televizních novinách náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a prezident České lékařské komory Milan Kubek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.