Pravidla pro home office se mají změnit. Některým skupinám je nepůjde zakázat

Zatímco doposud mohl zaměstnavatel práci na dálku svým zaměstnancům nedovolit jen na základě svého rozhodnutí, teď zřejmě bude v některých případech muset zákaz vyargumentovat. Změna by se měla dotknout rodičů dětí do devíti let nebo těhotných žen.

"Bude to navíc administrativa, budou to navíc i finance, protože ty formulace budou muset být přesné," uvedl ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR Vít Jásek.

Výdaje navíc, pokud se firma se zaměstnancem nedohodne, mohou jít i na právní služby. "Pokud budeme potřebovat víc konzultací, tak to budou samozřejmě náklady vyšší," uvedla mluvčí Sodexo Benefity Lucie Petríková.

[chooze:article;value:473702]

​I s pomocí advokátů ale může být zamítnutí některých žádostí o práci z domova náročné. "Například v kancelářských provozech může být trošku obtížnější nějaké argumenty přinést. A kdyby zaměstnavatel tu podmínku nesplnil, vystavuje se pokutě," vysvětlil advokát a spolupracovník Unie personalistů ČR David Borovec.

​Firmy se tak obávají, že zaměstnancům nebudou moci práci na dálku ve chvíli, kdy doma nejsou tak efektivní jako v kanceláři, zakázat. S neefektivitou se prý potýkají hlavně u dlouhodobých home officů.

"Lidi ztrácí motivaci, vypadávají z tempa, nepracují tak, jak by měli. Někdy subjektivně tomu člověku nevěřím a těžko budete objektivně zdůvodňovat to, že proto musí zůstat v práci," dodal Jásek.

[chooze:article;value:509487]

"Tam, kde se to obtížně kontroluje, tak víme, že dochází ke zneužívání," okomentovala ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

"My tímto sledujeme posílení dobrých podmínek pro rodiče. Když se jich ptáme, říkají, že mají problém sladit péči o dítě a rodinný život. Tímto jim vycházíme vstříc," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Žádosti o home office v Česku nejsou nijak neobvyklé. Podle průzkumu jedné z personálních agentur si ho přeje zhruba 40 procent zaměstnanců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.