Právní bitva, která nemá v Británii obdoby. U soudu vypovídal princ Harry

Princ Harry versus média. V Londýně probíhá právní bitva, která na britských ostrovech nemá obdoby. Vnuk královny Alžběty II. je prvním členem britské královské rodiny za posledních 130 let, který vypovídá u soudu.

Žalovanou stranou je populární britský deník Daily Mirror, který měl údajně nezákonně shromažďovat informace o životě prince Harryho a jeho matky princezny Diany a na základě nich psát články o princově dětství, smrti Diany, bouřlivém dospívání i Harryho působení v armádě.

Prince Harryho byl před londýnským vrchním soudem podroben křížovému výslechu. Výslech vedl právník vydavatelství MGN Anrew Green. Ještě předtím bylo zveřejněno princovo písemné svědectví. "Měli jsme velké obavy o našeho syna," uvádí v něm jeden z důvodů, proč se s rodinou stěhoval do Spojených států. 

[chooze:article;value:507778]

"Existuje tu poměrně přísná promlčecí lhůta, podle které musíte žalobu podat do šesti let od okamžiku, kdy jste se o události dozvěděli. Diskutuje se proto o tom, kdy se princ Harry o všem dozvěděl a jestli informace, které podle svých slov získal později, nemohl znát už dříve," sdělila právnička Antonia Fosterová.

Podle právníka vévody ze Sussexu se bulvární novináři nabourali do telefonu jeho matky a na základě toho odhalili utajované setkání princezny Diany a televizního moderátora Michaela Barrymorea. Ten se v té době potýkal se závislostí na alkoholu a drogách.

Podle bývalého vedení deníku se ale jedná o čistou spekulaci. Informace prý v té době byly buď běžně dostupné, nebo je do novin pustili členové královské rodiny, či dokonce Harry sám.

"Ať už vyhraje, nebo prohraje, chce těmito právními kroky ztrapnit jak média, tak i některé členy královské rodiny," myslí si bývalý redaktor Sunday Mirror Paul Connew. Křížový výslech prince Harryho začal kolem poledne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.