Právo být zapomenut. Pojišťovny budou vyléčené z rakoviny považovat za zdravé

Paní Šárka si před šesti lety prošla těžkým onkologickým onemocněním, kvůli kterému měla problém s vyplacením pojistného plnění z její řádně placené pojistky. "Před nemocí jsme měla svoje pojištění, nicméně mi v rámci situace, že mám rakovinu, nebylo vyplaceno. O plnění jsem nijak nežádala, brala jsem to jako hotovou věc," řekla Šárka Šteinochrová, předsedkyně spolku Maminy s rakovinou.

To by se teď mělo změnit. Pojišťovny, ale třeba i banky by měly být k takovým případům daleko vstřícnější. "Změna pomáhá odbourat bariéry. Onkologičtí pacienti mohli dříve pociťovat strach z odmítnutí a nedostatek informací. Zájemci o životní pojištění museli dříve řešit složitější proces při přijetí do pojištění. To nový standard mění," uvedl Tomáš Pavlík, mluvčí Asociace českých pojišťoven.

Právo zapomenout začne ctít hned deset pojišťoven. U některých diagnóz s lehčím průběhem onemocnění budou pacienti považováni za zdravé po pěti letech, u závažnějších případů až po deseti letech.

[chooze:article;value:552501]

​"Příkladem může být onemocnění štítné žlázy, u mužů onemocnění varlete, u žen rakovina prsu. Jsou-li tato onemocnění zachycena včas, bude na tyto pacienty nahlíženo jako na zdravé po relativně krátké době," upřesnil Pavlík. "Je to super, teď zrovna pomáhám ostatním maminám vyplňovat nějaký věci k pojistkám," uvítala změnu Šárka Šteinochrová.

"Je to pro ně teď příležitost jít do diskuze s námi a toto pojištění smrti, které vlastně je v souvislosti s tímto typem produktu, uzavřít, což bylo dosud problematické," sdělil mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

"Kooperativa se zavázala k dodržování samoregulačního standardu v souladu s Českou asociací pojišťoven, pokud tedy dostaneme zprávy o vyléčení, tak na něj bude pohlíženo jako na zdravého klienta," dodal mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káně.

S některým typem rakoviny se v průběhu svého života setká v průměru každý třetí Čech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.