Pražané mají smůlu. Nová stanice metra nebude

"Nová stanice metra Depo Zličín mohla být skvělou zprávou pro Pražany i blízké Středočechy. Jenže tak úplně není. Proč? Koalice ODS a Pirátů totiž celý projekt zastavila. Se stanicí ani přilehlým parkovištěm nyní nepočítá," uvedl Scheinherr na síti X.

Stanice Depo Zličín měla být novou konečnou stanicí metra B a využila by stávajících kolejí do zličínského depa. Vedle mělo vyrůst P+R parkovištěm pro 600 aut. "To vše je elegantní způsob, jak metro dostat blíž k nové zástavbě na Zličíně, kde probíhá intenzivní výstavba a přímo u stanice budou již brzy bydlet tisíce Pražanů," zdůraznil.

Podle náměstka primátora Zdenka Hřiba (Piráti) by se však stanice "neuživila". Kvůli aktuálnímu nedostatku cestujících proto prý nemá ekonomický ani dopravní smysl.

[chooze:article;value:570286]

"Prázdné vlaky by vozily hlavně vzduch při výrazném růstu provozních nákladů. P+R pro 600 vozidel pak vygeneruje maximálně okolo 1000 cestujících, což je méně, než odveze jedna jediná souprava metra. Z tohoto důvodu by na tuto stanici metra ani nepřispěla dotací Evropská unie," uvedl Hřib.

Scheinherr v minulém volebním období jako pražský náměstek přípravu v pořadí 62. stanice zahájil. Na podobu stanice vypsal dopravní podnik architektonickou soutěž, ve které zvítězil architekt Petr Stolín.

Pražské zastupitelstvo změnu územního plánu, která stavbu umožňuje, schválilo už před více než dvěma lety. "Využití územního rozhodnutí v budoucnu, až začne tato stanice dávat smysl, není vyloučeno," uzavřel Hřib.

Pražské metro nedávno oslavilo významné jubileum. Podívejte se na reportáž TV Nova (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.