Prázdninová destinace hoří. V Řecku za jediný den propukly desítky požárů

Požáry kvůli suchu a vysokým teplotám sužují Řecko. V posledních dnech vypukly v několika oblastech na jihu země. Jeden z nich v regionu Ilia si vyžádal život dobrovolného hasiče, uvedla BBC. Měl se nejdříve zranit a následně zemřel v nemocnici.

Podle mluvčího hasičů Vassiliose Vathrakogiannise se v pátek během několika hodin rozvinulo 45 požárů. "Všechny složky vyvíjejí nadlidské úsilí, aby je zkrotily," řekl. Evakuovat se muselo několik vesnic.

[chooze:article;value:560544]

Další požáry vypukly v uplynulém týdnu i v Koropi nedaleko Athén. Tam dokonce podle místních úřadů za jejich vznikem nestojí jen počasí, měly být založeny žhářem, píše deník Ethnos.

V pátek večer začalo hořet i na ostrově Hydra. Tam se podle deníku Ta Nea neví, co požár způsobilo, zřejmě za ním ale mohlo stát odpalování pyrotechniky z lodě proplouvající kolem.

[chooze:article;value:558696]

Přestože jsou v zemi požáry běžné, aktuální podmínky jim napomáhají. Jih Evropy se potýká s vysokými teplotami, v Řecku dosahují 40 °C. Ty, v propojení se suchem a větrem o rychlosti až 95 kilometrů za hodinu, vytvářejí ideální podmínky pro šíření plamenů.

Oheň sužuje i další země. Na jihovýchodě Turecka v pátek měl zabít 11 lidí, píše Al Džazíra. Hořelo i na Kypru nebo v Itálii.

Plameny v červnu zachvátily Kypr. Požár si vyžádal evakuaci pěti vesnic, domy lehly popelem (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.