Prázdninová destinace se bojí, že je dalším cílem Ruska. Začala zbrojit

Ačkoliv Bulharsko patří mezi země, které se staví proti poskytování masivní vojenské pomoci Ukrajině a jeho prezident Rumen Radev byl několikrát osočen z prokremelského postoje, ruská agrese v černomořské oblasti v něm vyvolala paniku a donutila ho zbrojit a investovat do modernizace své armády. 

Problematiku obsáhle popisuje rozhlasová organizace Svobodná Evropa, podle které by jenom do konce letošního roku mohlo Bulharsko uzavřít sérii významných smluv o nákupu západních zbraní. 

​Rusko mělo podle řady zdrojů zaminovat vody Černého moře, znepokojení v Sofii vyvolává také ostřelování ukrajinských přístavů na pobřeží. A zdá se, že se ruská invaze plíživě přibližuje k Bulharsku. Nedávno na bulharském pobřeží našli trosky dronu s výbušninou. "Dá se předpokládat, že to souvisí s válkou, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině," řekl pro stanici BNT bulharský ministr obrany Todor Tagarev. 

[chooze:article;value:522836]

"Začali jsme nakupovat rakety pro pobřežní stráž, aby se nikdo neodvážil přiblížit k našim černomořským městům," zdůraznil bulharský premiér Nikolaj Denkov začátkem září. Výroky Rusů podle něj naznačují, že Ukrajina nemusí být jediným vytouženým cílem Kremlu.

"Ruští politici opakovaně říkají, že po Ukrajině jsou na řadě pobaltské státy a Moldavsko. Je nejvyšší čas, aby bulharští občané otevřeli oči a viděli, že je tu agresor, který chce znovu získat imperiální moc," dodal Denkov. 

Bulharsko je členem NATO už téměř dvě desetiletí, v posledních letech ale uzavřelo pouze dva významné obchody v oblasti zbrojení. Nyní má ale rozjednaných několik smluv v přepočtu za více než 60 miliard korun. K modernizaci armády země potřebuje zejména obrněná vozidla, radarové systémy pro letectvo a námořnictvo, dělostřelecké systémy se standardy NATO, systémy protivzdušné obrany a drony. 

"Toto přezbrojení musí být za prvé provedeno rychle, za druhé musí být provedeno systémově," říká bulharský politik Hristo Gadjev. 

​Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého stojí budoucnost taktického letectva na letounech F-35 (12/9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.