Prázdniny jsou ideální na digitální detox. Dětí závislých na mobilech a PC přibývá

"Třeba jeden chlapeček ze školy si bere telefon i na oběd. Dost nás to ruší. Učitelka mu říká, ať to nedělá," popsal malý Filip. Odpočinout si od digitálního světa alespoň na chvíli je pro mnoho dospělých, ale i dětí podle odborníků čím dál těžší. Závislých na technologiích prý přibývá.

"Je to věc, která se objevuje ve větší míře v posledních letech, a to samozřejmě s nárůstem internetu a digitálních technologií," uvedla vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

[chooze:article;value:454126]

Dětem s prázdninami přibude volný čas. Podle odborníků by tak rodiče měli být ve střehu, co a jak dlouho děti na telefonu nebo počítači dělají. "Určitě je dobré vědět, co to dítě dělá. Mít přehled, kde se pohybuje, jaké má účty a co se na nich děje," má jasno preventistka Dětského krizového centra Jana Rennerová.

Jedna noc strávená hraním her na počítači prý problém není. "Čas není tím jediným a klíčovým indikátorem klasifikace problematického uživatele, popřípadě problematického hráče. Byť i samotný čas a doba strávená před obrazovkou mohou naznačovat určité problémy," vysvětlil datový analytik Petr Baďura.

Důležité je prý sledovat, jak dítě bez telefonu a počítače reaguje. A zda se také bez přístrojů obejde. S přechodem na prázdninový režim odborníci rodičům doporučují vyzkoušet takzvaný digitální detox. "O prázdninách to bude určitě míň času. Já věřím, že na ten telefon a počítač budeme určitě rezignovat," sdělila maminka Filipa. "Souhlasím s tím," přidal se i samotný Filípek.

"To platí celoročně. To není otázka prázdnin. Mají hodinu denně a konec," řekl jeden z oslovených rodičů. Z nedávného výzkumu ale vyplynulo, že rodiče při zákazech nejsou moc důslední.

[chooze:article;value:510056]

"I přesto, že jim to ti rodiče zakazují, tak ví, že děti ten zákaz porušují, protože nám pět z deseti rodičů řeklo, že to dítě si ten mobil do postele stejně bere. Děti nám říkají v tom výzkumu, že ty mobily opravdu v noci používají, je to asi šest z deseti dětí," nastínila výzkumnice ze společnosti NMS Market Research Tereza Friedrichová.

Profil na sociálních sítích nemá v Česku jen 18 procent dětí. Polovina je pak užívá většinou každý den. V každém volném okamžiku je online zhruba čtvrtina dětí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.