Prázdniny na horách: Beskydy nabízí klidné sjezdovky pro rodiny s dětmi

Pokud vyrazíte na lyže do Beskyd a nechcete stát fronty na vlek, Ski areál Mezivodí je jasná volba. Nedaleko slovenských hranic na lyžaře čeká 550 metrů dlouhá sjezdovka. 

V Mezivodí je parkoviště přímo pod sjezdovkou. Vejde se na něj nejméně 60 aut a je zdarma. Pak stačí ujít sto metrů a jste na sjezdovce. Podle místních je vhodná pro děti a začínající lyžaře. 

Na sjezdovce jsou dva vleky vedle sebe, jeden pomalý pro děti a začátečníky, a druhý pro zkušené lyžaře. "Za dobrých podmínek přistříkáme sníh, máme tady asi devět děl," říká vlekař Michal Gajdacs. 

V Mezivodí nabízejí jen jednodenní skipasy. Pro dospělého za 540 korun, junioři od sedmi do osmnácti let platí o stovku méně a děti do šesti let 290 korun. Půjčení lyžařského nebo snowboardového kompletu stojí tři stovky na den.  

Jídlo pod sjezdovkou nabízí jen jedna restaurace. Třeba guláš a jeden nápoj vyjde na 190 korun. Nad restaurací jsou pokoje za 490 korun pro jednoho za noc včetně snídaně. 

[chooze:article;value:539094]

​Z Mezivodí do nejvyhledávanějšího lyžařského areálu v Beskydech je to autem přibližně pět minut. V Bílé je u sjezdovky zdarma parkoviště pro šest set devadesát aut.  

"Z Ostravy jste tady za pět a čtyřicet minut a máme tady prostě nejlepší upravované sjezdovky v Beskydech," říká mluvčí Ski areálu Bilý Martin Kacíř. Kromě šesti kilometrů sjezdovek nabízí Bílá lyžařům také 60 kilometrů běžeckých tratí.

V Bílé je přes dva a půl kilometru středně těžkých sjezdovek s různými sklony a dva kilometry lehkých sjezdovek. Nově mají lyžaři k dispozici šestimístnou vyhřívanou lanovku. Za hodinu přepraví téměř dva a půl tisíce lidí.

Jednodenní skipas vyjde pro dospělého na 840 korun. Pětidenní permanentka je za 2690. Děti do deseti let jezdí za 340 korun za den, skipas na pět dnů vyjde na 1680 korun. O přibližně 500 korun více vyjde pětidenní skipas pro juniory od jedenácti do osmnácti let. 

Ubytování v Bílé je hned naproti sjezdovce. Pokoj pro dva dospělé je přibližně za 2 tisíce korun za noc se snídaní. Cena jídla a jednoho nápoje v Bílé začíná stejně jako Mezivodí na 190 korunách. Téměř stejná je i cena za půjčení lyží, bot a hůlek, který činí 300 korun za den. Pokud neumíte lyžovat, v Bílé mají lyžařskou školu. Jeden den stojí 1190 korun. "Denně na jednoho instruktora spadá cca deset dětí," říká  instruktorka lyžování Veronika Kovalová. 

[chooze:article;value:539198]

​Na závěr jsme navštívili jedno z nejvýše položených lyžařských středisek v Beskydech. Ski park Gruň leží 750 metrů nad mořem. 

Na rozdíl od Mezivodí nebo Bílé vede do lyžařského areálu Gruň poměrně úzká cesta a řidiči se v zimě většinou neobejdou bez řetězů. Po přibližně deseti minutách jízdy autem do prudkého kopce na lyžaře čeká údolí v centru Beskyd s dvousedačkovou lanovkou a dvěma vleky. "Personál je procvičený na to, aby vyhověl všem požadavkům rodičů dětí i starších návštěvníků," říká ředitel areálu Kemal Rušitovič. 

U sjezdovky je zdarma parkoviště pro osmdesát aut. Jednodenní skipas na tři sjezdovky včetně jedné dětské o celkové délce téměř čtyři kilometry stojí ve Ski parku Gruň pro dospělého 700 korun, pětidenní skipas vyjde na 2200 korun. Děti a junioři lyžují za 510 korun za den. Permanentka na pět dnů je za 1700.  

Oběd v restauraci pod sjezdovkou vyjde, tak jako v dalších restauracích v Beskydech, na přibližně 200 korun včetně nealko nápoje. Ubytování na jednu noc stojí 850 korun za osobu včetně snídaně. Kdo nechce lyžovat celý den, může si za sto korun půjčit sáňky.

Dagmar Honsová k situaci s počasím na horách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.