Prázdniny na horách: Italské Trentino láká nejen na lyžovačku a skvělé jídlo

Téměř vždy sluncem zalité dny, široké a perfektně upravené sjezdovky, skvělé jídlo a pití. Vítejte na severu Itálie v Trentinu. Tuto oblast si Češi zamilovali a každý rok jich tam jezdí stále víc. Jen minulý rok v zimní sezoně jich bylo téměř 80 tisíc. Štáb TV nova navštívil tři lyžařské areály.

Val di Fiemme

Cesta z Prahy do Cavalese trvala i s přestávkami devět hodin. Pokud si chcete užít trochu luxusu, noc v hotelu se snídaní a wellness vás vyjde zhruba na 5 000 korun. Ceny za tento typ ubytování jsou v celém Trentinu podobné. "Velmi dobrý personál a péče. Konkrétně tento hotel, to je otázka domácího přístupu," popsal jeden z oslovených Čechů v hotelu.

[chooze:article;value:538335]

Samozřejmě najdete ale i mnohem levnější varianty. 110 kilometrů sjezdovek, 45 lyžařských vleků, to jen malý výčet toho, co vše celý lyžařský areál Val di Fiemme nabízí. Nejznámější je tam Alpe Cermis a mezi rodinami vede oblíbený Latemar, kam zamířil i štáb. Všechny areály mohou být zahrnuté v jednom skipasu.

Bez problémů zaparkujete přímo u lanovky, nebo dojedete skibusem. Pokud nemáte vlastní výbavu, není problém si ji na místě půjčit. "Cena výbavy pro dospělého na jeden den je 30 eur (kolem 740 korun)," uvedl zaměstnanec půjčovny Fulvio.

Skipasy si můžete zakoupit na místě, ale také on-line. Pokud si koupíte skipasy on-line, stačí přijít k automatu, přiložit QR kód a můžete jít k vleku. A dalším bonusem je, že on-line skipasy jsou levnější.

A to platí pro všechna střediska, která štáb TV Nova navštívil. V Trentinu průměrně zdražily skipasy o 10 %, v případě on-line objednávky ale ušetříte někde až 20 %. Zároveň je lepší koupit si je na více dní. Ušetříte i několik stovek korun. Například jeden den vás vyjde v přepočtu na 1 560 korun, ale když si zakoupíte pětidenní skipas, zaplatíte 6 800 korun. Za jeden den tedy 1 360 korun.

[chooze:article;value:537893]

Také si nezapomeňte připlatit pojištění odpovědnosti, které je v Itálii na sjezdovkách povinné. Můžete si ho jednoduše přikoupit ke skipasům. Zaplatíte tak denně zhruba o 50 korun víc. V případě, že si pojištění nezaplatíte a způsobíte nehodu, nebo vás přistihne policie, počítejte s pokutou v přepočtu až 4 000 korun.

Velmi oblíbené jsou na svazích samoobslužné restaurace. Stačí si vzít tác a vybrat, na co máte zrovna chuť. Tyto typy restaurací jsou obvykle o něco málo levnější než ty klasické. Ceny jsou jen o pár desetikorun dražší než v českých restauracích na sjezdovkách. Reportérku porce těstovin s limonádou vyšla na 350 korun, podobně je to i na dalších místech.

Alpe Cimrba

Oproti Val di Fiemme jsou tam skipasy levnější. Jeden den vás vyjde v přepočtu na zhruba 1 340 korun, ale když si zakoupíte pětidenní skipas, vyjde vás jeden den na 1 090 korun. A děti tam zdarma lyžují až do devíti let věku. "Letos jsme zvýšili ceny jen minimálně. Ale kvůli inflaci je to nutné. Naši zaměstnanci se za ty peníze starají o sjezdovky tak, aby lidé lyžovali v těch nejlepších podmínkách," nastínila ředitelka turistického sdružení Alpe Cimbra Daniela Vecchiato.

"Je tady krásně. Jsou tady mírné sjezdovky. Ideální pro rodiny s dětma," myslí si oslovený český turista. Lyžování ale není jedinou atrakcí tamního střediska. Můžete si zaplatit například projížďku rolbou.

Madonna di Campiglio

Historická vesnička Caderzone je ideálním místem pro rodinnou dovolenou. Ale také pro hosty, kteří si chtějí užít relaxační pobyt. Tamní obyvatelé totiž vesnici říkají Borgo de la salute, tedy vesnice zdraví.

[chooze:article;value:538931]

Jakmile štáb načerpal síly, opět stál na lyžích. Toto středisko bylo třešničkou na dortu. Ceny skipasů jsou tam každý den trošku jiné. V průměru vás ale jednodenní skipas vyjde v přepočtu na 1 860 korun a v případě, že si zakoupíte 5denní jízdné, za jeden den zaplatíte asi 1 600 korun.

Pokud na sobě nemáte přeskáče, pustí vás do zbrusu nové kabinky s proskleným dnem. Ta ale není jediným novým lákadlem. Láká také nově otevřená restaurace. Tamní středisko prý začíná upouštět od samoobslužných restaurací a snaží se areál pozvednout na vyšší úroveň, proto tam počítejte s trochu vyššími cenami než ve Val di Fiemme.

Trentino je ideálním místem pro zimní dovolenou. Na své si přijdou i milovníci skialpinismu, kterých mezi Čechy stále přibývá. Do hor můžete na skialpech vyrazit sami, tamní obyvatelé ale doporučují zaplatit si průvodce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.