Prázdniny na horách: Rakouská střediska lákají zkušenější lyžaře

Rakouské Alpy jsou na turisty dobře připravené. Nabízejí velké množství večerních, ale i denních aktivit pro děti i pro dospělé. Navíc stále s velkým množstvím sněhu. 

Před cestou do Rakouska jsme museli na hranicích pořídit za 325 korun desetidenní dálniční známku. Po šesti hodinách přijíždíme do prvního lyžařského střediska ve Schladmingu. Na sjezdovkách, lanovkách i horských chatách je často slyšet čeština. Zdejší středisko totiž v Rakousku patří mezi to nejnavštěvovanější mezi Čechy. 

Letošní sezona teprve začíná, takže parkování přímo pod sjezdovkou je bez problémů a zdarma. Stejné to bude i na všech našich dalších zastávkách. Nečekali jsme ani v půjčovně, kde za půjčení lyží i bot zaplatíte v přepočtu od 1000 korun na den. "Ve Schladmingu máme vedle sebe čtyři hory, na kterých je téměř 160 kilometrů sjezdovek. Na ně lyžaře vyváží 55 vleků a lanovek," říká ředitel lanovek v Planai-Hochwurzen Georg Bliem. 

[chooze:article;value:538931]

Jednodenní skipas pro dospělého na Schladmingu vyjde v přepočtu asi na 1800 korun. Pětidenní pak na 8 a půl tisíce. Děti zaplatí zhruba polovinu. Skipasy ale platí na všech čtyřech horách a na všech sjezdovkách.Lanovkou jsme vyjeli na horu Planai, na na které je velký výběr tratí různých obtížností. Kolem poledne navíc ustoupila mlha a podmínky pro lyžování byly ideální.

Sjezdovce Metteraus na hoře Planai místní kvůli jejímu výhledu přezdívají Paradise. Přestože je jedna hodina odpoledne a sjezdovka patří mezi nejoblíbenější, místa pro lyžaře je na ní dost. ​Okolní region Ramsau a zdejší přírodu ocení zejména běžkaři. Kromě 220 kilometrů denně upravovaných tratí, je tu k dispozici i okruh a střelnice na biatlon.  

[chooze:article;value:539094]

Naší další zastávkou je Hochkonig. Luxusní hotely v městečku Maria Alm v nás vzbuzují dojem, že se jedná o místo pro náročnější turisty. Ceny jídla i pití jsou ale podobné jako ve Schladmingu. Vídeňský řízek podávaný tradičně s brusinkami a přílohou vyjde na necelé čtyři stovky. Velké pivo v přepočtu na 140 korun. 

Ceny za lyžování jsou tu stejné. Obě střediska patří do stejné skupiny a vy si je můžete užít s jedním skipasem. Pro ty, kteří se nechtějí každý den až k vleku tahat s lyžařským vybavením, jsou připravené úložné boxy až pro 1400 párů lyží přímo v budově lanovky. Ve středisku Hochkonig, jehož pohoří sahá do větší výšky než dva tisíce metrů, naleznete 34 vleků a více než 120 kilometrů sjezdovek.

Široké sjezdovky s dobrým výhledem jsou ideální pro jízdu na prkně. Zkušenější lyžaři a snowboarďáci určitě v Rakousku ocení i množství snowparků. Jezdit se dá na sjezdovce i mimo ní. "Máme tu jednoduché modré sjezdovky, středně těžké červené, ale máme i černé sjezdovky pro zkušené lyžaře. V okolí je také několik míst pro freeride," přibližuje vedoucí marketingu střediska Kathryn Hochfilzer. Pro jízdu v hlubokém sněhu mimo sjezdovku je zdejší středisko ideální. V okolí jsou také značené dvě tratě pro stále oblíbenější skialpy. 

[chooze:article;value:524523]

​Naše poslední zastávka je v proslulém Zell am See-Kaprun. Region v okolí těchto dvou městeček je známý především díky přírodě. Skipasy tu jsou o pár stokorun levnější, rozdílů zde ale najdeme víc. 

Oproti ostatním regionům které jsme navštívili, má Zell am See-Kaprun dvě dominanty. Nad městem se tyčí velký ledovec a pod mlhou se potom schovává čtyři kilometry dlouhé ledovcové jezero. "Kombinace hory, ledovce a jezera je unikátní. Ledovec ve výšce tři tisíce metrů, má skvělý sníh na lyžování. Na protější hoře je pak překrásný výhled," přibližuje vedoucí marketingu střediska Zell am See-Kaprun Eva-Maria Bürgler. 

Chvíli po deváté hodině ráno jsme v Zell am See na naší první sjezdovce. Ta je perfektně upravená, takže to můžeme i trochu pustit. Koho neunaví ani přes sto kilometrů sjezdovek, může se v množství horských chat pokusit najít nejlepší vídeňský řízek nebo se zapojit do bohatého nočního života, za kterým se sem sjíždí spousta mladých lidí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.