Prázdniny na horách: Špičák, Lipno a Hochficht trápí počasí, sníh ale drží

Pro více než pětinu Čechů neexistuje zima bez lyží nebo snowboardu. V lyžování překonáváme Němce, Francouze i Slováky. Spousta rodin pro cestu za sněhem využívá právě blížící se jarní prázdniny. Ať už jde o provozovatele sjezdovek na české, nebo rakouské straně Šumavy, všichni se shodují na tom, že letošní zimní proměnlivé počasí je pořádně zkouší, i přesto se jim ale daří na sjezdovkách stále udržet sníh.

Cílem lyžařů může být třeba i areál Špičák v Železné rudě. Zdarma se tu dá parkovat přímo u sjezdovky, kde je kapacita parkoviště asi 120 aut. K dispozici pak jsou ještě další čtyři parkoviště, některá jsou už ale zpoplatněná. Je možné si půjčit i vybavení. Za kompletní lyžařský set tam zaplatí dospělí 710 korun za jeden den, dítě pak 410. Je i možnost, aby vám seřídili vlastní lyže. Jednodenní permanentka na Špičáku vyjde na 890 korun. Na pětidenní lyžovačku si pak budete muset připravit 3 500.

"Máme z osmi kilometrů vysněženo přibližně šest kilometrů technickým sněhem, který je poměrně odolný a pokud se ochladí, tak průběžně dosněžujeme a sjezdovky vylepšujeme," říká vedoucí střediska služeb na Špičáku Jan Kasík. Sněhu je tam dostatek a sjezdovky jsou upravené. Když vás přepadne hlad, najíst se můžete v místní restauraci. Dohromady jsme při natáčení za jednu porci jídla a půllitr nealkoholického nápoje zaplatili 270 korun. 

[chooze:article;value:532306]

​Pokud vyrazíte na Lipno, s parkováním si rozhodně starosti nedělejte. Pro návštěvníky je tam totiž k dispozici prostorné bezplatné parkoviště.

I na Lipně si bez problémů zalyžujete, přestože je kolem sjezdovky všude zelená tráva. Výška sněhu se tu pohybuje mezi 70 centimetry a jedním metrem. Oproti loňsku ale ceny skipasů mírně vzrostly. Jednodenní lyžování vás tu vyjde na 1 150 korun, pětidenní pak na 4 030.

"Co se týká produktů, tak jsme naopak přidávali spoustu produktů, aby to více vyhovovalo našim návštěvníkům. Jsou to dvou nebo tříhodinové skipasy nebo si lidé mohou v průběhu šesti dní vybrat třeba tři až čtyři dny lyžování," říká mluvčí Skiareálu Lipno Jiří Gruntorád. Kompletní lyžařský set vám tu vypůjčí za 1 180 korun na den, dětem pak za 540 korun. 

"Sjezdovky upravujeme minimálně jednou denně, pokud je potřeba i opravdu vícekrát denně, tak je upravujeme vícekrát denně," dodává Gruntorád. Do restaurace je to z parkoviště i ze sjezdovky jen pár kroků. Pokud si na Lipně vyberete z denní nabídky, zaplatíte jen o něco málo více než na Špičáku. Za hovězí guláš jsme utratili 235 korun. Spolu s půllitrovým nealkoholickým nápojem jsem nakonec za oběd dali přesně tři stovky.  

[chooze:article;value:538089]

​Pokud patříte mezi opravdu náročné lyžaře, budete si muset zajet pár kilometrů za naše hranice do rakouského střediska Hochficht. Parkování je i na Hochfichtu bezplatné a ani tady se nemusíte bát, že byste nezaparkovali. Musíte ale počítat s tím, že tento výlet bude o něco nákladnější. 

Při půjčení lyží stojí celý set na den včetně pojištění 57 eur, tedy v asi 1 400 korun. Pokud si oba rodiče v půjčovně zapůjčí lyže, děti do deseti let mají výpůjčku zdarma. "Máme sedm dní v týdnu českou obsluhu. A můžeme nabídnout servis lyží, můžeme nabídnout štelování lyží anebo lyže pro různé kategorie lyžařů," říká provozovatel tamní půjčovny a servisu Michal Roháček. 

Podmínky pro lyžování byly na Hochfichtu ideální. Místy tam leží i více než metr sněhu. "Otevřený je kompletně celý areál. To znamená, že jedou všechny lanovky a vleky. Lyžuje se na dvaceti kilometrech sjezdových tratí," shrnuje mluvčí Skiaerálu Hochficht Martin Řezáč. "Letošní sezonu jsme zvyšovali ceny zhruba o deset procent. To je takový průměr v Rakousku. Jednodenní skipas pro dospělého vyjde na 52 euro, což je nějakých 1250 korun," říká Řezáč. Pětidenní skipas pak v přepočtu vychází na zhruba 5 200 korun. Jeden oběd spolu s pitím vás bude stát dalších 400 korun.

Dagmar Honsová k situaci se sněhem na horách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.