Praze chybí místa ve školách. Komunální politici to svádějí na své předchůdce

Desetitisíce nových bytů, naproti tomu nových škol v řádu jednotek. Taková je situace v hlavním městě. Třeba v pražských Vysočanech, kde se v posledních letech masivně staví, otevřela své brány minulý školní rok od 90. let teprve druhá nově postavená škola v Praze. Část peněz na ni přidali i developeři. Aktuálně se připravuje stavba další.

Nová školní budova by měla vyrůst i na Rohanském ostrově v Karlíně. Developer na ni slíbil vyčlenit téměř miliardu korun.

[chooze:article;value:560805]

​Ale nejdřív půjdou do speciálního fondu, který teprve bude peníze přerozdělovat. Ještě nedávno od developerů, jako podmínku pro výstavbu, školy nikdo nechtěl. Situace se konečně pomalu mění.

"Od roku 2008 se v Praze nepostavila žádná střední škola, přestože jsme upozorňovali na to, že je nedostatek míst," vysvětluje pražsky radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

"Ta tristní situace trvá dva roky a bohužel se bude zhoršovat, každý rok o 500 dětí. Takže pokud to půjde takhle dál, tak příští rok se nedostane přes 1 200 dětí," upozorňuje starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). "Bohužel, kdybychom to předjímali dřív, tak si myslím, že ta čísla mohla být daleko menší," připomíná starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Třídy některých středních škol chce magistrát otevírat v budovách základek. "Dneska jsem tady jednal se starostkou Šeberova, že v té základce, co teď dostavujeme, by od příštího roku už byly tři třídy střední školy," vysvětluje Klecanda.

[chooze:article;value:560377]

​"Stavět školu – ať už základní, nebo střední – je totiž běh na dlouho trať. Vám vlastně trvá stavební povolení osm a půl let a stavíte jen dva a půl roku," uvádí Portlík.

"Úspěch velkých měst, jako je Praha, je to, že to jsou města krátkých vzdáleností. Takže vy potřebujete jak vzdělávání, tak i infrastrukturu, dopravu, všechny ty další služby, tak to musíte mít na jednom místě, kde ti lidé zároveň bydlí," domnívá se pražský opoziční zastupitel a poslanec Patrik Nacher (ANO).

Možnost rozšířit kapacity středních škol brzdí prý i byznys městských částí. "Některé z nich historicky uzavřely velmi dlouhodobé nájemní smlouvy se soukromými ať už středními, nebo vysokými školami, čímž je nemůžeme využít ke zvýšení kapacit," kritizuje pražský radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.