Pražská Koněvova ulice je minulostí. Z domů na Žižkově už mizí cedule

Byl prvním žižkovským starostou a nyní se Karel Hartig (1833 – 1905) dočkal i své ulice. Koněvova už oficiálně neexistuje a v pondělí byla slavnostně odhalena první cedule s novým názvem Hartigova. Loni přejmenování ulice nejprve podpořili zastupitelé Prahy 3. A jejich hlas následně vyslyšeli pražští radní, v jejichž kompetenci změny místopisných názvů na území metropole jsou.

Ještě než žižkovští zastupitelé pro změnu názvu ulice hlasovali, oslovili v anketě její obyvatele. Reagovalo jich 944 a 71 procent z nich bylo proti přejmenování.

​Podle statistik z roku 2022 má ve více než 800 metrů dlouhé ulici trvalé bydliště 4 983 lidí, Česká pošta tam doručuje zásilky na 3 500 soukromých adres a do šesti set firem. Fyzické osoby teď čeká výměna dokladů a ty právnické kromě změny sídla například výměna vizitek či různých propagačních materiálů, na kterých bývají adresy rovněž uvedeny.

[chooze:article;value:509801]

"Občané si mohou začít měnit své doklady od pondělí 2. října a radnice se jim snaží vyjít vstříc mimo jiné rozšířenými úředními hodinami," řekl pro TN.cz mluvčí městské části Praha 3 Jiří Hannich. Úřad pro občany také připravil webovou stránku s nejdůležitějšími informacemi.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv, po němž ulice nesla původně název, byl spojen s osvobozováním Prahy od německé okupace v roce 1945. Ale podílel se také na přípravě invaze vojsk Sovětského svazu a dalších východoevropských zemí ze srpna 1968.

Toto téma začalo být více citlivé po vypuknutí války na Ukrajině. Krátce po začátku bojů Praha nejprve přejmenovala část Korunovační u ruské ambasády na Ukrajinských hrdinů a přilehlý železniční nadjezd na Skakunův most. Tam byly nové cedule odhaleny loni 22. dubna.

Více k tématu se dozvíte v reportáži z loňského dubna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.