Pražská labuť už dvakrát těsně unikla smrti. Její příběh má dojemný konec

[chooze:gallery;value:34620]

Záchranáře z pražské stanice zavolali k labuti lidé žijící poblíž motolských rybníků loni na konci listopadu. Pták, kterého pojmenovali Kotrmelína, jim nebyl ani zdaleka lhostejný.

"Byla schovaná v rákosí u jednoho z motolských rybníků, úplně vyčerpaná a apatická. Pravděpodobně onemocněla virovým onemocněním a už neměla sílu bojovat. Ihned jsme ji převezli k nám a zahájili léčbu," popsali na facebooku pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

[chooze:article;value:525406]

Labuť dělala záchranářům obrovské starosti. Zpočátku byla totiž úplně odevzdaná a nebyla schopná se sama najíst ani udržet svou tělesnou teplotu. Musela být tedy pod vyhřívací lampou a dostávat potravu sondou. K tomu dostávala antibiotika a další podpůrné léky. "Týden jsme se o labuť přetahovali s labutím Smrtěm, než konečně trochu pookřála. Po týdnu začala sama jíst a postupně nabírat sílu," doplnili záchranáři.

Navzdory tomu trvalo dlouho, než odborníci mohli začít vůbec uvažovat o návratu ptáka do přírody. Vše mělo naštěstí dobrý konec. A v pátek se Kotrmelína vrátila na rybník ke svému partnerovi. Ten na ni oddaně čekal celé dva měsíce.

Podruhé unikla smrti

Není to přitom poprvé, co se záchranáři s Kotrmelínou setkali. V péči už ji měli v roce 2017. "Tehdy se ještě coby malé mládě zamotala do pohozeného rybářského vlasce na Košíkovských nádržích v Praze 11 a potřebovala naši pomoc. Vyprostili jsme ji a vrátili zpět k rodičům," nastínili záchranáři s tím, že právě tehdy dostala kroužek.

Potíže už v minulosti měl i samotný partner Kotrmelíny. Do péče záchranné stanice se dostal v roce 2022. Tehdy mu někdo v době hnízdění zlomil křídlo. "Patrně se dostal do křížku, když labuťák bránil svou rodinu s mláďaty. Křídlo bylo bohužel zlomené tak nešťastně, že labuťák o část přišel. Od té doby není schopen létat," popsali experti.

[chooze:article;value:509910]

Když jej záchranáři vrátili zpět k samici, tak ta ho zpočátku nechtěla přijmout. Trvalo několik týdnů, než byla rodina znovu pohromadě. V roce 2023 pak labutí partneři nakonec úspěšně zahnízdili a odchovali mláďata. "Doufáme, že neštěstí se této labutí rodině už bude vyhýbat. Oba, samec i samice, už toho zkusili dost. Držíme jim všichni palce," popřáli záchranáři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.