Pražská zoo slaví. Slavná gorila Moja se stala babičkou

Pražská zoologická zahrada se po téměř osmi letech raduje z dalšího přírůstku do gorilí rodiny. Samice Duni v úterý večer porodila své první mládě, informovala pražská zoo na svých stránkách. "Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě," popsal průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl.

"Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha," dodal Brandl. 

Mládě je podle zoo v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé. Stejně tak nová gorila dosud nemá jméno. To většinou pomáhá vybírat veřejnost prostřednictvím hlasování. 

Z Richarda je praděd

Otcem mláděte je 26letý samec Kisumu. Do Prahy přijel v roce 2022 z Rakouska, aby zde dostal možnost založit vlastní rodinu. Nahradil tak samce Richarda, který dosud vedl tlupu. Richard vytvořil mládeneckou skupinu se svými dospívajícími syny Kiburim a Nuruem ve starším pavilonu goril. Z Richarda se narozením nového mláděte stal pradědeček. 

[chooze:article;value:533093]

​Duni se narodila v roce 2013 ve Španělsku a do Prahy přijela také v roce 2022. Je to jediná dcera slavné gorily Moji, která se v roce 2004 stala vůbec prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. 

Rezervace Dja, kde gorily žijí, zůstane ve středu pro veřejnost uzavřená. "Opět otevřena by měla být již od čtvrtka s tím, že před expozicí goril bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko," uvedla zahrada.

Už brzy se zoologická zahrada dočká ještě jednoho mláděte. Na cestě je totiž další potomek samce Kisuma. To přivede na svět Dunina babička, 30letá Kijivu. Mělo by se narodit přibližně za čtvrt roku.

Březost Duni zoo oznámila v květnu. Podívejte se, jaké jméno by lidé nové gorile vybrali (5/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.