Pražské metro má bezpečnostní nedostatky. Politici chtějí změnu

Tragická událost, které se dalo zabránit. Nevidomý spadl do kolejiště a nejméně dvě minuty měl šanci na záchranu. Ta nepřišla. Přestože se svědci snažili pomoci, nikdo z nich nestiskl nouzové tlačítko. Mávali sice na kamery na dispečera, ten si jich ale nevšiml. Od začátku letošního roku do kolejiště v pražských stanicích metra spadl člověk už jednadvacetkrát.

"V zahraničí, klasicky v asijských zemích, jsou oddělené koleje od nástupiště. Třeba v Tchaj-peji jsou oddělené takovým metrovým plůtkem, a když přijede metro, tak zastaví vždy na stejném místě. Nejprve se otevře branka v zábraně a pak dveře vlaku. Takže riziko, že by někdo spadl do kolejiště, je nulová," popisuje možné řešení problému dopravní expert z ČVUT Zdeněk Lokaj.

Podobné zábrany jsou také ve stanicích metra ve Velké Británii nebo třeba ve Francii. V Praze ale nic takového není. Ani zábrany, ani čidla v kolejišti, která by na pád člověka upozornila. Bezpečnost má na starosti dozorčí, který sleduje kamery. Podle dopravního podniku může být unavený, turisté prý na něj také často mávají.

[chooze:article;value:568590]

Dopravní podnik sice ve stanici metra Zličín testuje automatické bezpečnostní stěny a dveře, ty by ale měly sloužit až v metru začnou jezdit soupravy bez řidiče. Týká se to budoucí linky D a stávající linky C.

"Je to vždy otázka peněz a času. Musíme si uvědomit, že MHD v Praze je dotována desítkami miliard korun. Investice dobudovat takovéto zábrany, to jsou další stovky milionů. To znamená, že dopravní podnik by musel někde vzít peníze. Má přitom dva zdroje peněz – jízdné nebo peníze od magistrátu," upozorňuje Lokaj.

[chooze:article;value:569777]

Politici chtějí změnu

Na tom, že je nějaká změna potřebná, se shodnou také pražští politici. "Existuje tlačítko v metru, kterým se dá ten vlak zastavit. Ale řekl bych, že dopravní podnik a Magistrát hlavního města Prahy má do budoucna dluh v tom, aby to lidé věděli. To znamená větší osvětu. A možná, že bude nutné přemístit i to tlačítko, aby bylo jasně viditelné," tvrdí starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Podobně to vidí i pražský zastupitel a člen dozorčí rady pražského dopravního podniku Ondřej Prokop (ANO). " Budu se ptát na to, jak je to možné, že se to stalo, že tomu někdo nezabránil. Budu chtít, aby se udělala osvěta mezi pasažéry, že to tlačítko existuje, aby bylo lépe viditelné," nechal se slyšet.

[chooze:article;value:566005]

Podle některých to ale nestačí. "Jediná cesta je, že až bude automatizace metra, aby se ty dveře zavíraly dřív, než tam to metro přijede, tak jak to známe ze zahraničí," tvrdí starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

To si myslí také náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). "Skutečně systémové řešení přinesou až nástupištní stěny, které se budou v pražském metru instalovat spolu s jeho automatizací," řekl jasně. To by mělo být přibližně v roce 2030. Dopravní podnik podle Hřiba pracuje také na zvýraznění nouzových tlačítek.

Podle slabozrakých by mohlo pomoci i to, kdyby současné vodící linie byly výraznější a byly poznatelné i nášlapem nohy. Podobné prvky už mnohá evropská města zavedla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.