Pražské restaurace porušují pravidla. Spousta jich ale pokutu nedostane

Od roku 2021 platí manuál pro tzv. kultivovanou Prahu, který stanovuje jasná pravidla pro restaurační zahrádky a reguluje tzv. vizuální smog. Provozovatele, kteří porušují tato pravidla, měl čekat podle magistrátu tvrdý postih.

Jenže podle Hospodářské komory Prahy 1 uděluje hlavní město pokuty jen některým podnikům a jiné zůstávají bez postihu. "Město naprosto selektivně přistupovalo ke své zodpovědnosti, pouze malá skupinka podnikatelů dostala pokuty, kdežto další skupina byla naprosto ignorována a poslední skupina nebyla ani kontrolována, jestli dodržuje, co má," stěžoval si předseda Hospodářské komory Prahy 1 Filip Dvořák.

[chooze:article;value:547079]

Na Staroměstském náměstí tak jsou i nyní jen pár metrů od sebe zahrádky, které pravidla splňují, a podniky, které mají například stále místo slunečníků zakázané markýzy. "Když jsme slunečníky svého času měli, tak jsme vlastně měli zahrádku otevřenou, ale byla prázdná. Soused, který měl markýzu, tak ji měl plnou, to znamená něco, co si prostě nemůžeme logicky dovolit," podotkl provozní restaurace Martin Blažíček.

Některým však i přes porušování pravidel pokuta nepřišla. Dvojí metr vadí i opozičním zastupitelům. "Můžeme se jen domnívat, čím to je, jestli to je třeba kvůli nějakému udání nebo nějakému šlendriánství, těžko říct," řekl zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Podle radního pro majetek Adama Zábranského (Piráti) dostaly pokuty zatím jen ty podniky, které odmítly uzavřít nové smlouvy, podle kterých se zavazují, že budou pravidla dodržovat. Rozdíl je tak podle něj v tom, že někteří projevili alespoň snahu o nápravu. "U těch provozovatelů, kteří podepsali ty nové smlouvy, a zavázali se tak k plnění těch nových podmínek, tam ten náběh toho kontrolního mechanismu opravdu nějakou dobu trval, takže v tom prvním kole jsme nerozdávali pokuty," vysvětloval Zábranský. Pokuty prý dostalo zatím jen 12 podniků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.