Pražské SPOLU ustoupilo Hřibovi. Ve vedení města se vzdalo většiny křesel

Povolební jednání v Praze pokračují už téměř čtyři měsíce. Vítězná koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, teď přišla s další nabídkou. Ta by mohla nekonečné diskuze s možnými koaličními partnery posunout k požadovanému cíli.

Koalice SPOLU v pondělí odeslala Pirátům a hnutí STAN novou nabídku na složení Rady hlavního města Prahy. Přijetí nabídky by mohlo odblokovat bezvýchodnou situaci a umožnit okamžité složení rady.

V rámci nové nabídky koalice ustoupila ze svého původního požadavku šesti křesel. Nově požaduje pět míst v radě včetně primátorského postu. Pirátům by pak podle nabídky měly připadnout čtyři resorty a Starostům a nezávislým dva. SPOLU se tak vzdává většinového zastoupení.

[chooze:article;value:478069]

​"Chceme jít totiž do vedení magistrátu ne proto, že usilujeme o funkce, ale proto, aby vedení města začalo konečně fungovat a nadále nevládla rada bez mandátu voličů," uvedl kandidát na primátora Bohuslav Svoboda (ODS).

Dosavadní pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zaslanou nabídku ocenil. "Čtvrtý měsíc od voleb to konečně představuje posun správným směrem. Teď nás čeká podrobná diskuze o jejich návrhu. Ďábel bývá skryt v detailu," uvedl.

"Například v případě jejich záměru na zřízení funkce radního pro městské služby a infrastrukturu nám není úplně jasné, jestli se nejedná o nějakou variaci na původně navrhovaného investičního gubernátora, kterého Piráti i STAN jednoznačně odmítli už v prosinci," vysvětlil.

[chooze:article;value:475659]

​Piráti navíc pravděpodobně budou trvat na koalici s hnutím Praha sobě, se kterou v říjnu minulého roku vytvořili Alianci stability. O té se ale koalice SPOLU ve své nabídce nezmiňuje. "O tom všem se budeme se SPOLU bavit na zítřejším jednání," uzavřel Hřib.

Podle SPOLU je nabídka maximálně vstřícná. "Od začátku jsme jasně deklarovali, že naším cílem je vznik koalice na vládním půdorysu. A tato nabídka je toho důkazem. Zároveň umožní naplňování našich programových priorit, byť o některé gesce jsme měli velký zájem. V rámci snahy o vytvoření koalice jsme ale ustoupili," uvedl Zdeněk Zajíček (ODS).

Podle předsedy pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila je ale v rámci vyjednávání nutné myslet na to, že ačkoli mají strany různé programy, cíle a názory, tak byly zvoleny Pražany. Všichni tak podle něj mají vůči Praze zodpovědnost.

"Jsme přesvědčeni, že chceme-li udělat pro Prahu krok vpřed, musíme z některých věcí ustoupit. Pevně věříme, že se nám podaří najít shodu a že konečně dáme našemu městu nové vedení, které si Pražané zaslouží,“ uzavřel Pospíšil.

Nejsem jako Čestmír Mázl, tvrdí Hřib. V Praze zůstane, usiluje o koalici:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.