Pražskou MHD čeká změna. Autobusové zastávky budou od léta na znamení

Cestující pražskou městskou hromadnou dopravou čeká od začátku letních prázdnin výrazná změna. Od soboty 29. června budou nově všechny autobusové zastávky na znamení. 

V Praze je zhruba 2 500 autobusových zastávek, více než polovina z nich už je na znamení.

[chooze:article;value:546986]

​"Chceme vše zjednodušit a sjednotit tak, aby cestující nemuseli řešit, kde tlačítko mačkat a kde ne. Pro zjednodušení bude třeba tlačítko zmáčknout vždy. Inspirujeme se v zahraničí. Třeba v Londýně, Vídni, Berlíně či Paříži," odůvodňuje krok Pražská integrovaná doprava (PID). Stejný systém funguje už i v Ústeckém a Libereckém kraji nebo v Jihlavě.

Dalším důvodem pro tuto změnu je snižování počtu hlášení v autobusech i menší zpoždění za hustého provozu. Novinka má také šetřit pohonné hmoty, snižovat hluk, emise i četnost oprav vozidel.

[chooze:article;value:560125]

​Cestujícím, kteří budou chtít nastoupit do autobusu, bude stačit, když budou stát tak, aby je řidič přijíždějícího autobusu viděl. Ten tak bude muset zastavit, a to i v případě, že na zastávce bude už stát jiný autobus.

Lidé, kteří budou chtít z autobusu naopak vystoupit, budou muset zmáčknout tlačítko STOP, nebo tlačítko pro otevření dveří. 

Praha má novou turistickou atrakci. Mezi lidmi vyvolává kontroverze. Podívejte se na květnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.