Pražský okruh čeká za rok další omezení. Modernizace Strahovského tunelu

Pražští radní schválili tento týden opravy dalších důležitých dopravních tepen v hlavním městě. Jde o postupnou modernizaci Strahovského tunelu, přibližná investice na jeho opravu bude šest miliard korun.

Strahovský tunel byl otevřen v roce 1997 a o pět let později získal ocenění jako devátý nejbezpečnější v Evropě. "Strahovský tunel slouží nejen pražským řidičům již přes čtvrtstoletí, modernizaci potřebuje. Zvýší to i jeho bezpečnost, což je jednou z priorit současného vedení hlavního města," dodal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

[chooze:article;value:519181]

"Veškeré práce budou rozděleny do čtyř etap, které nebudou v konfliktu s dokončením rekonstrukce Barrandovského mostu," dodal náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

První etapa začne už za pár měsíců, a to na jaře příštího roku a nemá nijak ovlivnit provoz. Druhá etapa je plánována na roky 2026 až 2028, po skončení celkové rekonstrukce Barrandovského mostu. V této fázi se bude pracovat převážně na odvodňovacích šachtách. Práce by měly probíhat v noci a neměly by příliš narušit dopravu.

[chooze:article;value:520751]

Třetí etapa, která potrvá do roku 2031, bude zaměřena hlavně na zprovoznění nových technologií. Nejvíce řidiče ovlivní poslední etapa, během které dojde k výměně povrchu vozovky, instalaci bezpečnostních zařízení a modernizaci tunelu. Tento zásah by měl zajistit, že následujících 20 let nebudou nutné další větší rekonstrukce. 

Strahovský tunel byl postaven v rámci pražského Městského okruhu a vede ze Smíchova, pod Strahovem až ke čtvrtím Břevnov a Střešovice. Je také součástí ochranného systému metra, konkrétně je propojen s trasou B. Z metra tak může být zásoben elektrickou energií nebo pitnou vodou. V případě ohrožení obyvatelstva může sloužit též jako úkryt, právě i tato jeho funkce je důvodem jeho nutné modernizace.

Blíží se konec letošních oprav Barrandovského mostu. Zatížila ho těžká technika (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.