Pražský střelec měl být premiant. Zbraň, kterou vraždil, vlastnil legálně

Kriminalisté usilovně pracují na vyšetřování masakru, který se stal ve čtvrtek odpoledne. V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zemřelo při masové střelbě nejméně 15 lidí. 

Policisté na večerní tiskové konferenci nastínili, co byl pachatel zač. Z činu podezírají 24letého mladíka. "Zjistili jsme, že je studentem Filozofické fakulty a že má mít v Celetné ulici ve 14 hodin přednášku. Proto jsme bezodkladně přijeli do Celetné ulice," prohlásil policejní prezident Martin Vondrášek.

Mladík měl podle něj na škole patřit mezi premianty. Přesto však měl chtít zemřít. V domě v Hostouni na Kladensku, kde měl zastřelit svého příbuzného, našli důkazy o sebevražedných úmyslech studenta.

[chooze:article;value:534159]

​K tragédii promluvil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Je to člověk, který má nějaké své vlastní problémy a dopustí se toho, že život vezme nejen sobě, ale i jiným," řekl Rakušan.

Zbraň, kterou si střelec vybral ke svému útoku, měl vlastnit legálně. Nebyla však jediná. Zbrojní průkazy měl hned na několik palných zbraní, které si zakoupil, prozradila policie.

Podezřelého mladíka jeho spolužáci poznali. Podle svědectví studentů, které má TN.cz k dispozici, se mělo jednat o tichého a nenápadného muže.

[chooze:article;value:534168]

To potvrdil i policejní prezident. "Prověrka, kterou vykonala Národní centrála proti extremismu, terorismu a kybernetické kriminalitě, u tohoto muže neodhalila nic závadného," sdělil Vondrášek.

Stejně tak měl podle Rakušana mladík trestní rejstřík bez poskvrny. "Pachatel měl čistý trestní rejstřík. Tady vidíme, že bohužel ne všechny případy jdou předvídat," dodal Rakušan.

Policie prověřuje verzi, že k děsivému činu měla střelce inspirovat nedávná masová střelba na gymnáziu v ruském Brjansku. Před dvěma týdny tam 14letá dívka zahájila palbu na své spolužáky. Výsledkem byli tři mrtví a pět zraněných studentů. Mezi mrtvými byla i dívka, která spáchala sebevraždu.

Bezpečnostní expert: Celý koridor se musel vyklidit. Svou zbraní by střelec dosáhl na druhou stranu Vltavy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.