Před 10 lety zemřela Iveta Bartošová. Fanoušci pro ni stále pláčou

Talentovaná, krásná i křehká. Zlatá slavice. Hvězda osmdesátých let. Tím vším byla Iveta Bartošová. V pondělí to bylo přesně deset let od chvíle, kdy si sáhla na život. Zpěvačka se dlouhodobě potýkala s psychickými problémy.

"Vždycky vstala jako fénix z popela, to bylo neuvěřitelné. Psychicky i vizuálně. Samozřejmě ten konec tak hezký nebyl. Ale těch šancí v životě měla několik a dokázala je perfektně využít," vzpomíná na ni sousedka a kamarádka Vendula Pizingerová.

Ivetiným velkým problémem byli, alespoň podle jejích přátel, muži. První velkou ránu jí osud uštědřil, když přišla o svého partnera Petra Sepéšiho. Hvězdný pár rozdělila tragická nehoda na železničním přejezdu, při které Sepéši přišel o život. Iveta se s tím prý nikdy nevyrovnala.

[chooze:article;value:552827]

"Ona v podstatě zůstala sama a my jsme jí vymysleli písničku Léto. To v podstatě odstartovalo její sólovou dráhu," vzpomíná na toto období skladatel a zpěvák Michal David. "Měla v uměleckým světě velký štěstí, tak v tom soukromým životě to štěstí nebylo úplně jednoznačný," tvrdí například muzikálový producent František Janeček.

Po Sepéšim potkala producenta Ladislava Štaidla, se kterým měla jediného syna Artura. Iveta podle kolegů celý život toužila po partnerovi, láskyplné rodině, zázemí a bezpečí. V tom jí osud ale nepřál. Kvůli závislosti na alkoholu a prášcích ji soud Artura nakonec odebral a svěřil do péče otce. Iveta během svého života potkala mnoho mužů, s žádným už ale láskyplnou rodinu nevybudovala.

[chooze:article;value:549209]

Když měla posledního manžela, Josefa Rychtáře, šlo vidět, že Iveta nebyla v dobrém stavu. Když jsem s ním mluvila, to bylo, jak když na vás mluví někdo z dálky," tvrdí Pizingerová.

Smutnou událost, která se odehrála před deseti lety v Uhřiněvsi, si v pondělí k Ivetině hrobu v Říčanech přišla připomenout i fanynka Vendula Bartáková. Nedokázala skrývat slzy. "Mrzí mě, že už ji nikdy neuvidím. Je to jedna z mých nejoblíbenějších českých zpěvaček a dál bude," prohlásila.

Jedna z našich nejvýraznějších popových zpěvaček za sebou nechala silný repertoár písní. TV Nova uvede už tuto neděli třídílný dokument Málo mě znáš, který přinese nový pohled na kariéru Ivety Bartošové od osmdesátých let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.