Před 100 lety začal v Československu vysílat rozhlas. Jako druhý v Evropě

"Haló, haló, zde vysílací stanice Radiožurnál ve Kbelích u Prahy." Tento zvuk se v roce 1923 ozval v desítkách domácností a odstartoval tak pravidelné rozhlasové vysílání u nás. Stala se teprve druhým rádiem v Evropě, hned po britské BBC.

"Ten začátek musel být hodně dobrodružný, protože to první vysílání se odehrávalo v zapůjčeném skautském stanu," popsal René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu.

Tahle výzva zase zazněla v roce 1945: "Prosíme českou policii, voláme české vojsko, voláme všechny Čechy na pomoc do Českého rozhlasu. Přijďte co nejdříve!"

[chooze:article;value:480820]

Boj o rozhlas v tehdejším protektorátu odstartoval Pražské povstání. Jednalo se o největší z bitev květnového povstání, při kterém zemřely necelé tři tisíce lidí. Tehdejší události napomohly k osvobození Československa.

Nezapomenutelná byla slova z tlampačů i v roce 1968. "Všemu lidu Československé socialistické republiky, včera dne 20. srpna 1968 kolem 23 hodiny překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky," ohlásil rozhlas.

Cílem invaze bylo potlačení pražského jara. V tomto období se lidé snažili o uvolnění politického napětí v tehdejším Československu.

[chooze:article;value:503540]

Český rozhlas má nezastupitelnou roli i v dnešní době. Je totiž součástí záchranného integrovaného systému. V případě katastrof tak musí o událostech informovat.

Zavzpomínat lidé mohou přijít do Galerie Českého rozhlasu, kde jsou vystaveny historické fotografie a také dobová technika. Některé kousky jsou dokonce ještě funkční.

Celé oslavy vyvrcholily ve čtvrtek večer v Praze velkým koncertem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.