Před 20 lety začínal úplně od začátku. Neckář teď slaví 80 a stále zpívá

[chooze:gallery;value:31363]

Zpěvák, nebo herec? V případě Václava Neckáře, který slaví 80. narozeniny, plátí pro většinu lidí ta první možnost. Přitom i jeho herecká bilance je rozsáhlá. Prvotina Ostře sledované vlaky z roku 1966 získala Oscara, o tři roky později další Menzelův film Skřivánci na niti přivezl ocenění z prestižního festivalu v Berlíně. Pravda, až 20 let po natočení, neboť tak dlouho čekal v komunistickém trezoru.

Slávy si moc neužila ve své době ani roztomilá pohádka Šíleně smutná princezna, kde hrál Neckář o hlavu menšího nápadníka princezny, kterou ztvárnila Helena Vondráčková. Film se nehrál kvůli emigraci autora hudby Jana Hammera.

Ne každý ví, že se rodák z Mostu několikrát neúspěšně pokoušel o přijetí na DAMU, kde se při jednom z pokusů skamarádil i s herečkou Ivou Janžurovou, se kterou se později setkal v úspěšném cyklu Píseň pro Rudolfa III. Nepřijetí na fakultu tak Neckáře definitivně nasměrovalo na hudební scénu, kterou po zastávce v Plzni začal v legendárním pražském divadle Rokoko.

[chooze:article;value:525996]

My to spolu táhnem dál

Začátek normalizace zastihl Neckáře stejně jako řadu dalších zpěváků na rozcestí. Po zákazu pěveckého tria Golden Kids, kde exceloval s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou, se chvíli věnoval své velké lásce koním, aby v roce 1971 přišel vznik skupiny Bacily.

Ze závazku ve vojenské posádkové hudbě "vykoupil" svého mladšího bratra Jana, se kterým vytvořili legendární tandem. Honza bratrovi dělal kapelníka, skladatele i výborného vokalistu. Do Bacilů přišla řada skvělých muzikantů v čele s kytaristou Otem Petřinou.

Neckář považovaný za prvního českého zpěváka, který uměl píseň roztančit, udivoval procítěnými baladami a rockovým drivem, i když v rádiu nás probouzely hlavně středněproudé šlágry typu Je ráno, Anno. S bratrem nazpívali píseň My to spolu táhnem dál a její text platí pro tento tandem po celý život.

[chooze:article;value:506185]

Než přišla Půlnoční

Koncem 80. let se Vašek snažil do svého programu zařadit jako hosta Martu Kubišovou a tento odvážný tah by zřejmě i vyšel. Přišla ale revoluce a Marta začala koncertovat sama. Václava publikum nezradilo, což ale neplatilo o jeho zdraví. Před 60. narozeninami zpěváka zaskočila na vystoupení v Litoměřicích mozková příhoda.

Muž, který uměl všechny své texty zpívat ve čtyřech jazycích, najednou nebyl schopný dát žádnou skladbu dohromady a za neskutečné podpory bratra Jana začínal úplně od začátku. To se podařilo i díky tomu, že jeho syn začal pro koncerty připravovat speciální čtecí zařízení.

V roce 2011 přišla nabídka nazpívat titulní skladbu k filmu Alois Nebel s názvem Půlnoční. Na prahu sedmdesátky se zrodil hit, který hlavně díky Neckářově přednesu očaroval naši hudební scénu, a možná dokonce předčil zřejmě celoživotně největší šlágr od Karla Svobody Dobrá zpráva.

Václav Neckář povyprávěl o své kariéře. Nechyběly ani vtipné vsuvky (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.