Před 80 lety povstali varšavští Židé. Nacistům měsíc statečně vzdorovali

Je to jedna z nejtemnějších kapitol lidské historie. Systematické pronásledování a vyvražďování především Židů ve vyhlazovacích táborech nepřežily miliony lidí. Přesný počet dodnes nevíme. Nejčastěji se mluví o 11 až 17 milionech mrtvých, z toho o šesti milionech Židů.

Před odvozem na smrt zavírali nacisté polské Židy do přeplněných ghett. V tom největším ve Varšavě se lidé přesně před 80 lety rozhodli vojákům wehrmachtu postavit a zvrátit tak svůj tragický osud.

U památníků ve Varšavě si ve středu tyto události připomněli prezidenti Polska, Izraele i Německa. "Odpovědnost za své činy převzalo příliš málo pachatelů.  Stojím tu před vámi a prosím vás o odpuštění za zločiny, které zde Němci spáchali," prohlásila německá hlava státu Frank-Walter Steinmeier.

[chooze:article;value:487539]

Připomínkové akce se konaly také na řadě dalších míst po celém Polsku, včetně táborů Osvětim a Březinka, kam zavítali i někteří přeživší holokaustu. "Přijíždějí sem lidé z celého světa. A já doufám, že se budou vracet a pak že odjedou do svých domovů a budou všem vyprávět, co viděli a co slyšeli – je to důležité," myslí si jedna z nich Eva Klugerová.

Židé při varšavském povstání tvrdě bojovali o svůj život téměř měsíc – až do 16. května, kdy jednotky SS jejich odpor zlomily. Během povstání zemřelo asi 1 000 obyvatel ghetta. Další desetitisíce jich poté nacisté popravili nebo poslali do vyhlazovacích táborů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.