Před 85 lety obsadili Česko nacisté. Zlu se nesmí ustupovat, řekl Vystrčil

Krátce po 10. hodině dopoledne položili předsedové obou komor českého parlamentu a další hosté kytice k soše Tomáše Garrigua Masaryka. Vzpomínku na oběti nacistického režimu pak uctili i minutou ticha.

"Já beru toto setkání jako možnost si připomenout, že dějiny a historie jsou naší nejlepší učebnicí a zároveň zrcadlem. A že bychom si měli připomenout, že zlu se nesmí ustupovat. My jsme zlu ustupovali a neměli jsme dobré spojence a dopadli jsme tak, že jsme přišli o svobodu a celé své území," uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

[chooze:article;value:525422]

"Jakákoliv okupace, ať už se děla v minulosti nebo se děje nyní, přináší nezměrné oběti. Měli bychom si na této paralele uvědomit, že na Ukrajině teď probíhá v podstatě totožná věc," sdělila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

"My Němci víme o své odpovědnosti za bezpráví, které bylo naším jménem spácháno a k této odpovědnosti se hlásíme. Co se nemá nikdy opakovat, to nesmíme ani nikdy zapomenout," nechal se slyšet německý velvyslanec Andreas Künne.

85. výročí nacistické okupace si v pátek připomenou odpoledne lidé také třeba v Mladé Boleslavi před budovou bývalých kasáren.

Tématu se v dopoledním bloku věnovalo vysílání TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.